ГоловнаСвіт

Президент Ірану: Трамп не може "зруйнувати" іранську ядерну угоду

Тегеран погрожує "розірвати" ядерну угоду в разі виходу Вашингтона з угоди.

Президент Ірану: Трамп не може "зруйнувати" іранську ядерну угоду
Хасан Рухани
Фото: EPA/UPG

Президент Ірану Хасан Рухані заявив, що американський лідер Дональд Трамп не може "зруйнувати" угоду Тегерана і "міжнародної шістки" (США, Росія, Китай, Великобританія, Франція і Німеччина)) щодо іранської ядерної програми.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Ядерна угода не розпадеться. Ті, хто сподівається, що Трамп спричинить її руйнування, помиляються", - заявив Хасані в ефірі державного телебачення.

Іран заявляє, що буде дотримуватися умов угоди, допоки їх поважають інші підписанти, однак готовий "розірвати" їх, якщо Вашингтон вийде з угоди, зазначає агентство.

Нагадаємо, 14 липня 2015 року США, Росія, КНР, Великобританія, Франція, Німеччина та Іран досягли угоди щодо ядерної програми Тегерана. Згідно з домовленостями, Іран зобов'язався позбутися 98% наявного ядерного палива і скоротити дві третини центрифуг, а також демонтувати ядерний реактор в Араці. В обмін на це з Тегерана знімуть санкції, які можуть повернути, якщо Ісламська Республіка не виконає своїх зобов'язань.

16 січня 2016 року Євросоюз і США, а також усі країни й організації, які брали участь у переговорах про ядерну програму, заявили про зняття всіх фінансових і торгових обмежень з Ірану.

У жовтні Трамп відмовився підтвердити, що Іран виконує умови ядерної угоди. Президент США дав Конгресу 60 днів для ухвалення рішення про відновлення економічних санкцій проти Ірану, скасованих у період правління Барака Обами. Термін для прийняття рішення минув 12 грудня. Тоді Конгрес дав Трампу можливість до середини січня вирішити, чи хоче він продовжити скасовувати енергетичні санкції проти Ірану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram