ГоловнаСвіт

МЗС потребує оновлення на третину, - держсекретар Заяць

"Це ті, хто не може працювати в нових умовах".

МЗС потребує оновлення на третину, - держсекретар Заяць
Андрей Заяц
Фото: надано автором

МЗС варто позбутися близько третини старих кадрів, які не можуть працювати в нових умовах.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua розповів державний секретар МЗС України Андрій Заяць.

"Це дуже суб'єктивна цифра. Але я сказав би, що для того, щоб наша система дипломатичної служби була дійсно ефективною, нам треба позбутися приблизно третини працівників. Це ті, хто не може працювати в нових умовах", - сказав держсекретар.

При цьому, за його словами, на їхнє місце потрібно набрати нові кадри. "Тих, хто готовий працювати в нових умовах, по-сучасному, з повною самовіддачею. Тому доходить до парадоксальних ситуацій, коли один з наших колег в одному з посольств за кордоном відмовляється їхати зустрічати делегацію в аеропорт о 20 годині, мотивуючи тим, що в нього робочий час закінчився. І формально я як державний секретар чи посол не маємо механізму впливу на цього працівника - тому формально він має рацію", - розповів Заяць.

За його словами, новий закон про дипломатичну службу, прийнятий у першому читанні 7 грудня, передбачає додаткові механізми, які і стимулювали б працівників, і передбачали б дисциплінарний вплив на них.

"Тому будемо говорити відверто - є певний кадровий баласт, який накопичився за всю історію роботи міністерства і тягне нас назад. І стимулюваннями і покараннями, які є в наших руках зараз, ми насправді не можемо настільки оновити склад наших працівників, як цього вимагають сучасні завдання перед всією дипломатичною службою", - вважає дипломат.

Крім того, наступного року в МЗС буде введено електронний документообіг. "І це буде великий виклик, особливо для колег старшого покоління. Але іншого виходу немає - якщо ми живемо у 21 столітті, то повинні і працювати, як цього вимагає 21 століття. З тими, хто не готовий до роботи в нових умовах, на жаль, будемо прощатися", - зазначив держсекретар МЗС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram