ГоловнаСвіт

Іран виконує свої зобов'язання стосовно ядерної угоди, - ООН

Сьогодні спливає термін прийняття Конгресом США рішення про відновлення санкцій проти Ірану.

Іран виконує свої зобов'язання стосовно ядерної угоди, - ООН

Ісламська Республіка Іран виконує умови угоди про ядерну програму.

Про це повідомляє DW з посиланням на доповідь генсека ООН Антоніу Гутерреша, підготовлену для Радбезу ООН.

З документа випливає, що позиція президента США Дональда Трампа викликає "значну невизначеність" щодо майбутнього цієї угоди.

Разом із тим Гутерреш висловив упевненість у тому, що Трамп буде дотримуватися досягнутих раніше домовленостей.

Нагадаємо, 14 липня 2015 року США, Росія, КНР, Великобританія, Франція, Німеччина та Іран досягли угоди про ядерну програму Тегерана. Згідно з домовленостями, Іран зобов'язався позбутися 98% наявного ядерного палива і скоротити дві третини центрифуг, а також демонтувати ядерний реактор в Араці. В обмін на це з Тегерана скасували б санкції, які повернули б, якби Ісламська Республіка не виконала своїх зобов'язань.

16 січня 2016 року Євросоюз і США, а також усі країни і організації, які брали участь у переговорах про ядерну програму, заявили про зняття всіх фінансових і торгових обмежень з Ірану.

Трамп, на відміну від інших лідерів, відмовляється визнавати, що Тегеран дотримується договору про ядерну програму. Президент США в жовтні дав Конгресу 60 днів для прийняття рішення про відновлення економічних санкцій проти Ірану, які були скасовані в період правління Барака Обами. Термін для прийняття рішення спливає 12 грудня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram