ГоловнаСвіт

МЗС Угорщини звинуватило Україну в порушенні зобов'язань перед НАТО

"Угорщина не буде жертвувати інтересами закарпатських угорців в одній геополітичній грі".

МЗС Угорщини звинуватило Україну в порушенні зобов'язань перед НАТО
Министр иностранных дел Венгрии Пейтер Сийярто
Фото: EPA/UPG

Голова МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що Україна, ухваливши новий закон про освіту, порушила зобов'язання перед НАТО, тому для відновлення співпраці з Альянсом повинна відкликати закон.

Про це угорський міністр заявив у Брюсселі на зустрічі голів МЗС країн НАТО, повідомляє прес-служба МЗС Угорщини

"Проігнорувавши права меншин і ухваливши новий закон про освіту, Україна не тільки порушила зобов'язання перед ЄС, але і перед НАТО", - заявив міністр.

За його словами, Угорщина не буде жертвувати інтересами закарпатських угорців в одній геополітичній грі. Він також наголосив, що Україна сама винна в ситуації, що склалася. "Якщо для України важливо відновити співпрацю з НАТО, вона повинна відкликати закон про освіту. І якщо для неї так само важливо відновити діалог між нашими країнами, вона повинна виконувати свої міжнародні зобов'язання", - заявив Сійярто.

"Якщо Київ відкличе закон, Угорщина знову буде гучно висловлюватися на підтримку європейських та євроатлантичних прагнень України", - зазначив він.

Нагадаємо, раніше 11 держав-членів Альянсу, в тому числі Німеччина, висловили незгоду з діями Угорщини з приводу блокування євроатлантичних ініціатив України через закон про освіту.

Кілька тижнів тому голова МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що його країна наклала вето на скликання грудневого засідання Комісії Україна-НАТО.

Як повідомляли в середині листопада, в НАТО стурбовані поведінкою Угорщини стосовно України

Нова редакція українського закону "Про освіту" набула чинності 28 вересня. Закон з-поміж іншого визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але, відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами Євросоюзу. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram