ГоловнаСвіт

Russia Today позбавили акредитації в Конгресі США після реєстрації інагентом

Правила прес-галереї Конгресу не дозволяють давати акредитацію тому, хто працює "на іноземний уряд або його представників".

Russia Today позбавили акредитації в Конгресі США після реєстрації інагентом
Russia Today
Фото: russian.rt.com

Російський телеканал RT (Russia Today) позбавили акредитації в Конгресі США через реєстрацію іноземним агентом.

Про це повідомляють на сайті цього російського пропагандистського видання.

Відповідний лист галерея кореспондентів радіо і телебачення Конгресу скерувала на ім'я голови інформаційного мовлення телеканалу Михайла Солодовникова, йдеться в заяві телеканалу. "Рішення було прийнято у відповідь на реєстрацію компанії T&R Productions LLC, яка обслуговує RT, іноземним агентом", - цитує RT лист. Воно набуває чинності негайно. Компанія T&R Productions LLC, яка обслуговує RT America, була внесена Мін'юстом США в реєстр іноземних агентів 13 листопада.

Голова Виконавчого комітету кореспондентів радіо і телебачення при Конгресі США Крейг Кеплен заявив, що правила прес-галереї не дозволяють давати акредитацію тому, хто працює "на іноземний уряд або його представників", пише ТАСС. "Після реєстрації іноземним агентом, як того вимагає закон США про реєстрацію іноземних агентів, RT втратив право на журналістську акредитацію", - цитує агентство Кеплен.

У Росії у відповідь на вимогу зареєструвати RT іноземним агентом ухвалили закон, що дозволяє наділяти аналогічним статусом ЗМІ, які отримують фінансування з-за кордону. Держдума схвалила відповідні поправки 15 листопада, а 29 листопада їх уже підписав президент РФ Володимир Путін. Приймати рішення про внесення ЗМІ в реєстр іноземних агентів буде Мін'юст РФ.

Напередодні повідомляли, що в Держдумі запропонували в разі порушення такими виданнями російського законодавства штрафувати їх на суму до п'яти мільйонів рублів ($86 тис.). Відповідний законопроект внесли голови комітетів із законодавства і держбудівництва Ради Федерації і Держдуми Андрій Клішас і Павло Крашенинніков. Посадових осіб вони запропонували штрафувати на суму до 200 тис. рублів, а фізичних - на 100 тис. рублів або заарештовувати їх на термін до 15 діб.

У Держдепартаменті США закликали російську владу не застосовувати новий закон про ЗМІ-інагентів для обмеження свободи слова в Росії. "Розширення дії закону про іноземних агентів на ЗМІ дозволяє накладати на них жорсткі зобов'язання, які можуть ще більше обмежити свободу слова і журналістську незалежність у Росії", - йшлося в опублікованій напередодні заяві від імені представниці Держдепартаменту Хізер Наверт. За її словами, порівнювати російський закон з американським актом про інагентів некоректно, оскільки останній не обмежує "публікацію інформації" та "можливість роботи організації".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram