ГоловнаСвіт

США збережуть військову присутність у Сирії після перемоги над ІДІЛ

За деякими даними, влада США планує створити в Сирії нове місцеве управління як альтернативу уряду Асада. 

США збережуть військову присутність у Сирії після перемоги над ІДІЛ
Фото: ellicottvilletimes.com

Влада США має намір зберегти свою військову присутність на півночі Сирії після перемоги над терористичним угрупованням "Ісламська держава" (ІДІЛ), щоб не допустити "політичного виживання" президента Сирії Башара Асада.

Про це повідомляє The Washington Post із посиланням на американських чиновників.

За їхніми словами, США планують зберегти присутність американських військ для підтримки сирійської опозиції. Зазначається, що в іншому випадку Асад може "завершити захоплення сирійської території "і гарантувати собі "політичне виживання", що стане перемогою для Ірану, найближчого союзника сирійського лідера.

Співрозмовники видання також зазначили, що влада США боїться повернення екстремістів у Сирію через "вакууму влади", який став результатом громадянської війни в країні. "Цей вакуум може бути знову заповнений войовничими угрупованнями в тому випадку, якщо політичне рішення не буде знайдено", - сказали джерела видання.

Крім того, збереження військової присутності США в Сирії допоможе чинити тиск і змусити Асада піти на поступки під час женевських переговорів щодо врегулювання сирійського конфлікту, розповіли джерела. За їхніми словами, влада США планує створити в північних районах Сирії нове місцеве управління як альтернативу уряду Асада. 

Раніше в ході телефонної розмови президент Росії Володимир Путін і американський лідер Дональд Трамп обговорили конфлікт у Сирії. Путін заявив про готовність Росії сприяти довгостроковому врегулюванню політичної кризи в Сирії. Крім того, президент Росії розповів Трампу про підсумки своєї зустрічі з президентом Сирії Башаром Асадом, який підтвердив готовність конституційної реформи в країні, а також президентські та парламентські вибори.

У релізі, опублікованому американським Білим домом за підсумками переговорів, зазначається, що  Путін і Трамп наголосили на важливості "підтримки женевського процесу  під егідою ООН з метою мирного вирішення сирійської громадянської війни".

Конфлікт у Сирії почався в березні 2011 року з мирних демонстрацій противників президента Сирії Башара Асада. Згодом він переріс у громадянську війну. Жертвами конфлікту стали близько 470 тис. чоловік. За даними ООН, понад 5 млн чоловік стали біженцями, понад 7 млн - вимушеними переселенцями.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram