ГоловнаСвіт

У Німеччині викрили схему з "омолодження" автомобілів для ввезення в Україну

До махінації були причетні три автодилери з Галле.

У Німеччині викрили схему з "омолодження" автомобілів для ввезення в Україну
Фото: Надано автором

Прокуратура міста Галле порушила кримінальну справу проти трьох посадових осіб за підозрою в підробці реєстраційних документів автомобілів, призначених для ввезення в Україну.

Про це пише Deutsche Welle.

Місцева прокуратура порушила кримінальну справу проти трьох співробітниць відомства, відповідального за реєстрацію авто. Як повідомив офіційний представник прокуратури, підозра полягає в тому, що ці три посадових особи за грошову винагороду брали участь у корупційній схемі, "омолоджуючи" реєстраційні документи для автомобілів, які згодом ввозилися в Україну.

З 2016 року в Україні набув чинності закон про значне зниження ставки акцизного збору на імпортні старі авто. Нововведення мали заохотити імпорт нових і екологічніших автомобілів, що зійшли з конвеєра після 2010 року, і одночасно зробити імпорт старіших, менш екологічних автомобілів непривабливим.

Як пояснив глава Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко, саме на цій різниці і будуються такі корупційні схеми.

"На автомобілі, які молодші 2010 року, з об'ємом двигуна, наприклад, у 1,5 л, акциз становить 0,063 євро за кубічний сантиметр. За такий автомобіль потрібно заплатити всього 93 євро, а за таке ж авто старше 2010 року - вже 2225 євро", - пояснив Назаренко.

Він також зазначив, що зазвичай "провернути" таку схему в Україні неможливо без участі українських митників, адже вони можуть легко перевірити відповідність машини дозвільним документам з допомогою VIN коду, який вибитий на кузові.

Згідно з повідомленнями місцевих ЗМІ, вийти на слід чиновниць допомогла саме інформація з України.

За даними прокуратури, до махінації були причетні три автодилери з Галле. І так ця схема працювала: автодилери, які прагнули позбутися старих автомобілів, працювали в змові з чиновницями з відомства реєстрації. Ті "знімали" з супровідних документів на машину кілька "зайвих" років, а після цього авто з новим "свідоцтвом про народження" відправлялося на український кордон і ввозилося з низьким акцизом.

На сьогодні виявлено щонайменше 82 автомобілі, реєстраційна документація яких викликає підозри у слідчих. Розслідування у справі почалося ще в серпні.

Нагадаємо, за рік дії закону про зниження акцизів в Україну ввезли 50 тис. вживаних авто.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram