ГоловнаСвіт

Росія відкинула заклик США не блокувати розслідування хіматак у Сирії

МЗС РФ суперечить своїм попереднім заявам про бомбардування в Сирії.

Росія відкинула заклик США не блокувати розслідування хіматак у Сирії
Жертва химатаки в Сирии
Фото: EPA/UPG

Росія відхилила заклик США не блокувати в ООН міжнародне розслідування про застосування хімічної зброї в Сирії.

Про це пише "Радіо Свобода".

Як повідомили в МЗС РФ, голова відомства Сергій Лавров під час телефонної розмови з державним секретарем США Рексом Тіллерсоном "наголосив на неприпустимості політизації" так званого спільного механізму розслідування ООН і Організації за заборону хімічної зброї, нинішній мандат якої спливає 17 листопада.

Напередодні, 2 листопада, кілька російських чиновників виступили з новою критикою останнього дослідження, яке, зокрема, довело провину урядових збройних сил Сирії в хімічній атаці в Хан-Шейхуні 4 квітня, в результаті якої загинули близько 100 мирних жителів.

Зокрема, головний представник МЗС РФ Михайло Ульянов стверджував, що дані цього розслідування "луснули". За його словами, вибух не могла спричинити бомба із сирійського бойового літака. Він назвав "дивним" те, що розслідування звернулося до незалежних експертів, а не до російських, з огляду на те, що сирійські літаки виготовлені в Росії.

Ульянов також стверджував, що сирійський літак взагалі не міг скинути бомбу на Хан-Шейхун, оскільки пролітав надто далеко від міста.

Раніше Росія разом з Дамаском, навпаки, стверджували, що сирійський літак дійсно скинув бомбу на Хан-Шейхун, який був під контролем опозиції, але заявляли, що той повітряний удар розбомбив завод чи склад хімічної зброї самої опозиції, що й призвело до отруєння.

Нагадаємо, що наприкінці жовтня в ООН назвали Асада відповідальним за хімічну атаку в сирійському Ідлібі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram