ГоловнаСвіт

Хорватія хоче перейти на євро впродовж наступних 7-8 років, - прем'єр

Поки що не йдеться про якісь конкретні дати відмови від власної валюти Хорватії.

Хорватія хоче перейти на євро впродовж наступних 7-8 років, - прем'єр
Андрей Пленкович
Фото: Надано Маркіяном Лубківським

Прем'єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович (Andrej Plenkovic) заявив, що його країна хоче стати повноправним членом єврозони впродовж наступних семи або восьми років.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Разом із тим, за словами Пленковича, який виступав на економічній конференції, присвяченій вивченню можливостей введення євро, поки що не йдеться про якісь конкретні дати відмови від власної валюти Хорватії.

Також голова уряду заявив, що Хорватія хоче ввести європейський валютний механізм II (ERM 2) упродовж наступних трьох років, перш ніж головування в Євросоюзі перейде до країни в 2020 році.

Члени ЄС, які ще не запровадили євро, повинні щонайменше два роки брати участь в ERM II - механізмі, який може забезпечити стабільність валюти до вступу в єврозону, відзначає Рейтер.

Відзначають, що основною проблемою Хорватії перед переходом на євро стане скорочення державного боргу, який зараз трохи перевищує 80% ВВП.

У цей час єврозона об'єднує 19 держав. Це Австрія, Бельгія, Німеччина, Греція, Ірландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Португалія, Словаччина, Словенія, Фінляндія, Франція та Естонія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram