ГоловнаСвіт

У Москві вшанували пам'ять жертв "Норд-Осту"

Під час спецоперації в Театральному центрі на Дубровці загинули 130 заручників.

У Москві вшанували пам'ять жертв "Норд-Осту"
Фото: Скрин Радио Свобода

У Москві біля Театрального центру на Дубровці пройшла акція пам'яті жертв захоплення заручників у жовтні 2002 року, повідомляє Радіо Свобода.

Люди виставили 130 свічок і портрети загиблих на сходах будівлі театру, потім пройшла хвилина мовчання. Наприкінці жалобної акції родичі жертв теракту відпустили у небо білі повітряні кулі.

Як зазначає Крим.Реалії, вшанувати загиблих не прийшов жоден російський чи московський чиновник.

23 жовтня 2002 року близько 40 нападників, переважно з Чечні та інших республік російського Північного Кавказу, які захопили московський театральний центр на Дубровці під час витсави мюзиклу "Норд-Ост" і взяли заручниками понад 700 людей - глядачів, акторів, персонал центру. Вони вимагали вивести російські війська з Чечні. Через 57 годин, 26 жовтня 2002 року, російські силовики пішли на штурм. Як з'ясувалося, більшість загиблих заручників померли не від дій нападників, а в результаті впливу невідомого газу, який застосували силовики, щоб нейтралізувати нападників, або в результаті неорганізованої рятувальної операції.

Більшість загиблих просто задихнулася, перебуваючи в напівнепритомному стані, в переповнених автобусах, в яких виносили людей; люди гинули через те, що їхні язики западали їм у горло, або захлиналися в неконтрольованому блюванні внаслідок отруєння. Лікарі не мали інформації ні про застосування газу, ні про засоби для нейтралізації його впливу. Російська влада досі так і не повідомила, який саме газ використовувала.

Родичі загиблих звинувачують владу у приховуванні її ролі в загибелі людей.

Під час штурму були вбиті всі нападники, які перебували в будівлі; наразі точно не відомо, чи вдалося комусь із втекти, але припускають, що так. Також протягом наступних років, аж до минулої весни, в Росії засудили до тривалих строків позбавлення волі, аж до 22 років, ще сімох осіб, яких визнали спільниками нападників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram