ГоловнаСвіт

Чавушоглу закликав до нормалізації відносин між Туреччиною і Німеччиною

"Якщо ви зробите один крок назустріч нам, то ми зробимо два".

Чавушоглу закликав до нормалізації відносин між Туреччиною і Німеччиною
Мевлют Чавушоглу
Фото: EPA/UPG

Голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу закликав до нормалізації відносин між Туреччиною і Німеччиною.

Про це повідомляє DW

"Немає ніяких причин для проблем між Німеччиною і Туреччиною. Якщо ви зробите один крок назустріч нам, то ми зробимо два", - заявив голова МЗС Туреччини в інтерв'ю тижневику Der Spiegel.

Великі надії в справі нормалізації двосторонніх відносин Чавушоглу поклав на майбутній уряд ФРН. Він повідомив, що Анкара готова співпрацювати навіть з Джемом Ездеміром (Cem Ozdemir), якщо той займе посаду голови МЗС ФРН. "Було б помилково визначати відносини між державами за окремими людьми", - пояснив голова турецької дипломатії.

Лідер німецьких Зелених Ездемір неодноразово різко критикував уряд Туреччини за ставлення до опонентів і закликав до жорсткого курсу Берліна стосовно Анкари.

Чавушоглу поклав саме на Німеччину відповідальність за кризу в стосунках між двома державами. Так само він виступив на захист критики президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана в сторону політиків. "Він завжди лише реагував на напади", - відзначив турецький урядовець.

Тим часом зроблені раніше Ердоганом порівняння німецьких політиків з нацистами є, на переконання Чавушоглу, "відповіддю на вороже ставлення з боку Німеччини. Уряд ФРН має навчитися поважати Туреччину", - зазначив турецький міністр.

Щодо перебування під вартою в Туреччині німецько-турецького журналіста Деніза Юджеля (Deniz Yucel) Чавушоглу не показав готовності до компромісу. Міністр сказав, що Юджель як громадянин Туреччини перебуває під арештом за підозрою в скоєнні злочину. А питання про його винність або невинність вирішуватимуть органи юстиції.

Тим часом турецький міністр запевнив журналістів, що буде домагатися прискорення розгляду справи берлінського правозахисника Петера Штойдтнера (Peter Steudtner). Останній перебуває під арештом у Туреччині з липня цього року. Чавушоглу повідомив, що він вже звернувся з проханням посприяти в цьому питанні до міністрів внутрішніх справ і юстиції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram