ГоловнаСвіт

ІДІЛ спалює нафтові свердловини на півночі Іраку

ІДІЛ позбулася всіх підконтрольних їй нафтових родовищ в Іраку.

ІДІЛ спалює нафтові свердловини на півночі Іраку
Боевики ИГИЛ
Фото: independent.co.uk

Бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ) підпалили три нафтові свердловини поблизу міста Хавіджа на півночі Іраку.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на іракських чиновників.

Співробітники іракських сил безпеки використовували бульдозери, щоб контролювати пожежі, розпалені джихадистами, щоб сповільнити просування іракських військ і шиїтського ополчення в бік Хавіджі.

Зазначають, що одна з свердловин - нафтове родовище Аллас, розташоване за 35 кілометрах від Хавіджі - була одним з основних джерел доходу ІДІЛ, що ще 2014 року проголосила халіфат у деяких районах Сирії й Іраку.

"Терористи намагаються використовувати дим, щоб запобігти авіаударім під час їхнього відступу з району в напрямку Хавіджі", - пояснив полковник іракської армії Мохаммеж аль-Джабурі.

Іракські військові заявили, що в одній з нафтових свердловин вогонь вдалося взяти під контроль, тоді як дві інші все ще горять. За їхніми словами, щоб загасити пожежі, знадобиться близько трьох днів.

Представники іракської державної нафтової компанії North Oil заявили, що наразі надто ризиковано відправляти до свердловин персонал для оцінки завданої шкоди, оскільки бойовики могли залишити бомби і протипіхотні міни.

Як підкреслює Рейтер, на цей момент під контролем ІДІЛ не залишається жодного нафтового родовища, раніше захопленого в Іраку.

Раніше, 21 вересня, урядові сили Іраку почали звільнення Хавіджі від ІДІЛ

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram