ГоловнаСвіт

У Німеччини немає підстав для відмови Польщі у виплаті військових репарацій, - Качинський

Лідер правлячої в Польщі партії заявив, що справу репарацій потрібно винести на міжнародний рівень.

У Німеччини немає підстав для відмови Польщі у виплаті військових репарацій, - Качинський
Ярослав Качиньский
Фото: EPA/UPG

У Німеччини немає юридичних підстав для відмови Польщі у виплаті військових репарацій за завдані матеріальні збитки і злочини проти польського народу, вчинені в 1939-1945 рр.

Про це заявив лідер правлячої в Польщі партії "Право і Справедливість" (PiS) Ярослав Качинський, повідомляє "Польське радіо"

"Немає жодних юридичних підстав, щоб Німеччина могла відмовити нам (у виплаті репарацій, - ред.). Тут потрібно діяти послідовно, розділяючи всю справу на етапи", - заявив Качинський в інтерв'ю тижневику "Sieci Prawdy".

За його словами, триває парламентський етап, на якому ще не було офіційного звернення з боку держави до Німеччини.

"Але це процес, який буде розвиватися. У будь-якому випадку ми не маємо наміру відмовлятися від нього", - констатував Качинський.

Він переконаний, що справу репарацій потрібно винести на міжнародний рівень. "Справу потрібно старанно і дуже добре підготувати, треба зробити з нього міжнародну проблему, а пізніше перейти до більш конкретних дій", - наголосив лідер PiS.

Він додав, що потрібно підрахувати, які матеріальні втрати завдані Польщі під час Другої світової війни. За його словами, всі втрати під час війни не можна зводити лише до трагедії єврейського народу.

"Ми не можемо погодитися, щоб усе зло і всі злочини Другої світової війни зводити лише до Голокосту", - зазначив Качинський.

У серпні прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло заявила, що Польща має право вимагати від Німеччини репарації за збитки, завдані під час Другої світової війни.

У 1953 році комуністична Польща визнала, що Німеччина виконала всі свої зобов'язання щодо РП і вирішила відмовитися від сплати Німеччиною репарацій. У 2004 році уряд Польщі підтвердив це рішення. Однак у серпні 2017 року депутат правлячої коаліції Аркадіуш Мулярчик звернувся до аналітичного бюро Сейму Польщі з питанням про те, чи може РП зараз вимагати від Німеччини сплати репарацій. Тоді ж міністр оборони Польщі Антоній Мацеревич заявив, що Німеччина повинна виплатити Польщі військові репарації. Пізніше в МЗС Польщі назвали ймовірну суму військових репарацій від Німеччини.

Крім того, на початку вересня політики коаліції почали наголошувати, що репарації також потрібно вимагати і від Росії - ще одного агресора проти Польщі у вересні 1939 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram