ГоловнаСвіт

Журналісти розповіли про майбутню садибу Медведєва на березі Балтійського моря

У новозбудованому маєтку буде ліфт на пляж, оглядовий, вертолітний і спортивні майданчики, ландшафтний сад, середньовічна вежа і ставки-фонтани.

Журналісти розповіли про майбутню садибу Медведєва на березі Балтійського моря
Дмитрий Медведев
Фото: PIKABU

У селищі Синявино на березі Балтійського моря буде збудовано садибу з ліфтом на пляж і трьома вертолітними майданчиками для прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва.

Про це пише "Центр управління розслідуваннями" (ЦУР).

Землю для будівництва купив фонд "Дар", наглядову раду якого очолює однокурсник Дмитра Медведєва Ілля Єлісєєв. Під Калінінградом уже є державна резиденція "Янтар" для президента Росії і членів уряду. Через те, що резиденцію треба "ділити на всіх" і в ній проводяться офіційні заходи, оточення Медведєва вирішило підготувати "запасний аеродром", пише ЦУР.

У 2010 році фонд "Дар" купив по сусідству з резиденцією ділянку площею 16 га в майбутньому садибному селищі Синявино за 50 км від Калінінграда.

Синявино планують розбити між населеними пунктами Янтарне і Донське, пише ЦУР. Як випливає зі схеми, підготовленої бюро "Нікор проект", садиба в пруському стилі розташується "в приватній зоні на стрімкому березі Балтійського моря". Відзначають, що в побудованому маєтку буде ліфт на пляж, оглядовий, вертолітний і спортивні майданчики, ландшафтний сад, середньовічна вежа і ставки-фонтани. Всього територія селища становить 281 гектар.

Кадастрова вартість ділянки сягає 100 млн рублів. Сусідні ділянки на першій лінії виставлені на продаж за 3500 євро за "сотку" землі. Ринкова ціна ділянки "Дара", таким чином, перевищує 350 мільйонів рублів, вказує ЦУР. Оскільки ставка земельного податку в Калінінградській області дорівнює 0,3%, фонд щороку сплачує до бюджету лише 300 тисяч рублів, а не мільйон рублів, як мав би без заниженої кадастрової оцінки, пише ЦУР.

Ділянки з першої лінії вже купили інші чиновники. Серед них - колишній мер Москви Юрій Лужков, голова Вищої ради "Единой России" Борис Гризлов, сім'я спецпредставника президента з екології Сергія Іванова, вказує видання з посиланням на виписки з Росреєстру.

Як повідомляє ЦУР, управляти садибою в Синявино буде Фонд підтримки регіональних проектів "Бурштиновий край", створений у січні 2013 року і зареєстрований у Петербурзі. З іншими структурами "Дару" фонд "Бурштиновий край" пов'язаний через загальних керівників і членів наглядових рад, пише ЦУР.

Цур звертає увагу на те, що першим гендиректором цього фонду був Андрій Жменя, який очолював фонд "Градислава", що володіє неофіційною резиденцією прем'єр-міністра в Плесі. Крім того, він був гендиректором виноградників "Скелястий берег" в Анапі, що належать "Соцгорпроекту", який ФБК також пов'язував із Медведєвим. Після нього фондом керувала голова Фонду збереження і відродження історико-культурної спадщини "Невський", також пов'язаного з "Даром", Галина Рибакова.

Фонд "Дар" був заснований структурами мільярдера Леоніда Міхельсона. Наглядову раду фонду очолює однокурсник Дмитра Медведєва Ілля Єлісєєв. У березні 2017 року Фонд боротьби з корупцією Олексія Навального опублікував розслідування про "таємну імперію" Медведєва. Там стверджується, що прем'єр володіє садибами, особняками, яхтами і виноробнями в Росії та Італії. Нерухомість та інше майно було оформлено на фонди і довірених осіб. Зокрема, на "Градиславу" оформлена "садиба Медведєва" в Плесі, на "Соцгоспроект" - дача на Рубльовці і виноградники "Скелястий берег" в Анапі, а також агрокомплекс у Курській області. За даними ФБК, фонд "Дар" володіє квартирами в палаці графа Кушелева-Безбородько в Петербурзі.

Медведєв, своєю чергою, заявив, що розслідування ФБК спонсорували приватні інвестори, мета яких - "витягнути людей на вулиці". Він назвав "нісенітницею і якимись папірцями" матеріали ФБК і додав, що вони робляться за принципом "компоту". Крім того, прес-секретар Медведєва Наталія Тімакова відзначала, що дача в Плесі не перебуває у власності прем'єр-міністра і "не використовується ним і членами його сім'ї на інших правових підставах".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram