ГоловнаСвіт

Bellingcat узагальнила дослідження про катастрофу MH17

"Ніяких правдоподібних свідчень" перебування українських "Буків" в районі катастрофи надано не було.

Bellingcat узагальнила дослідження про катастрофу MH17
Фото: twitter.com/annaholligan

Російський "Бук" під номером 332, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, - це "єдиний правдоподібний кандидат" на роль пускової ракетної установки, яка збила Boeing, що виконував рейс MH17.

Такий головний висновок наводиться в узагальнюючому 72-сторінковому докладі експертно-журналістської групи Bellingcat про катастрофу літака "Малайзійських авіаліній" на сході України, повідомляє DW.

Bellingcat також піддала критиці версію російського концерну "Алмаз-Антей", який вказував, що малайзійський "Боїнг" був збитий з району поблизу сіл Зарощенське і Велика Шишівка, що перебували під контролем збройних сил України. Ці дані не підтверджуються ні свідченнями очевидців, ні інформацією з відкритих джерел, ні технічною оцінкою Ради безпеки Нідерландів, наголошує Bellingcat.

"Ніяких правдоподібних свідчень "перебування українських" Буків "у районі катастрофи надано не було, відзначається в доповіді.

В узагальнюючій доповіді Bellingcat відтворюється така версія подій: 23-25 червня 2014 року 53 зенітно-ракетна бригада перевезла техніку з території РФ на позиції біля українського кордону. Серед цієї техніки була і установка "Бук" з номером 332, згодом помічена в Україні 17 і 18 липня 2014 року.

Вранці 17 липня "Бук" виїхав з Донецька на трейлері, попрямувавши на схід контрольованою сепаратистами територією, і досяг міста Сніжне. Потім "Бук" своїм ходом прибув у поле на південь від Сніжного, звідки випустив ракету, що збила малайзійський пасажирський лайнер, виконував рейс MH17. На його борту перебувало 298 осіб, всі вони загинули.

Вранці 18 липня установка була відображена на одному з відео на схід від підконтрольного сепаратистам Луганська без однієї ракети. Незабаром після цього "Бук" перевезено назад в Росію, йдеться в доповіді Bellingcat.

Як повідомлялося, винних в аварії рейсу МН17 на Донбасі можуть судити заочно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram