ГоловнаСвіт

ЄСПЛ розгляне скаргу жителя Казані на тортури співробітниками поліції

Потерпілий вимагає від Мінфіну РФ компенсації в розмірі $850.

ЄСПЛ розгляне скаргу жителя Казані на тортури співробітниками поліції
ЕСПЧ
Фото: nytimes.com

Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) прийняв звернення жителя Казані Рафаеля Сафіна, який поскаржився в інстанцію на тортури у відділенні поліції "Далекий".

Про це "Медіазоні" повідомив правозахисник і юрист Сафіна Андрій Сучков.

У повідомленні наголошено, що "Далекий" зараз перейменовано у відділ №9 "Сафіулліна". Серед обвинувачених вказані двоє дільничних  - Азат Абдуллін і Ельмір Намазов.

Як йдеться в скарзі Сафіна в ЄСПЛ, 16 серпня 2014 року два капітани поліції чекали в під'їзді одного з будинків у Казані 55-річного чоловіка, якого було оголошено в розшук у справі про вбивство. Однак, коли в під'їзд увійшов Сафін, люди в цивільному направили на нього пістолети і крикнули "Стояти!".

Сафін вибіг із під'їзду. Під час погоні в нього вистрілили, а він ліг на землю. Також у скарзі наголошено, що камери спостереження зафіксували факт побиття дільничними Сафіна. Потім вони наділи на нього наручники.

У скарзі Сафін пояснює, що навіть після того, як співробітники поліції переконалися, що допущено помилку, вони не зняли з нього наручники, змушували його стояти на колінах і погрожували пістолетом.

У правозахисній організації "Зона права" відзначають, що у Вахітовському районному суді Казані поки що триває розгляд позову Сафіна до Мінфіну РФ про компенсацію моральної шкоди за незаконне затримання як підозрюваного. Він вимагає компенсації в розмірі 50 тис. рублів ($850).

Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу за ст. 286 КК (перевищення повноважень із застосуванням насильства). Однак через деякий час слідство було припинене через відсутність складу злочину. На думку правозахисників, такі дії є порушенням ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основних свобод (заборона тортур).

Нагадаємо, раніше в червні правозахисники повідомили про катування в приміщенні Мосміськсуду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram