ГоловнаСвіт

Німеччина і Австрія засудили нові санкції США проти РФ

Країни попросили відкоректувати закон.

Німеччина і Австрія засудили нові санкції США проти РФ
Фото: investigator.org.ua

Міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель і канцлер Австрії Крістіан Керн закликали скорегувати схвалений сенатом США законопроект про посилення антиросійських санкцій в галузі енергетики.

Ці заходи є загрозою для європейських компаній, що беруть участь в розвитку енергопостачання Європи, вважають вони.

"Політичні санкції не повинні зачіпати економічні інтереси. І загрожувати покаранням компаніям з Німеччини, Австрії та інших європейських країн, через те що вони беруть участь у газових проектах з Росією, таких як "Північний потік-2", або фінансують їх, вносити абсолютно нову і дуже негативну якість в європейсько-американські відносини", - йдеться в спільній заяві, поширеній МЗС Німеччини, повідомляє Бі-бі-сі.

Політики вказали на те, що "йдеться про конкурентоспроможність енергоємної промисловості і тисячі робочих місць", тому вони підтримують "зусилля державного департаменту США, спрямовані на зміну цього документа".

"Енергозабезпечення Європи - це питання Європи, а не Сполучених Штатів Америки", - зазначили Габріель і Керн.

Нагадаємо, напередодні американський сенат схвалив законопроект, що передбачає посилення санкцій проти Росії. Зокрема, документ передбачає введення санкцій проти тих, хто допомагає Росії розвивати систему трубопроводів для експорту нафти і газу.

Крім того, текст законопроекту ускладнює для президента США одноосібне скасування санкцій. Тепер документ мають розглянути в палаті представників конгресу США, а в разі, якщо його підтримають і там, він відправиться на підпис президенту Дональду Трампу.

Держсекретар США Рекс Тіллерсон, коментуючи законопроект, закликав конгрес забезпечити президенту можливість коригувати санкції, щоб "відповідати дипломатичній ситуації, що розвивається".

П'ять європейський компаній - Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper і Wintershall - беруть участь у фінансуванні будівництва магістрального газопроводу "Північний потік-2".

Відповідно до угоди, укладеної в квітні 2017 року, європейські партнери оператора газопроводу Nord Stream 2 AG повинні надати 50% від загальної вартості "Північного потоку", яка зараз оцінюється в 9,5 млрд євро.

У четвер заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв повідомив, що "Північний потік-2" отримав від європейських партнерів всі кошти, які мали б бути надані в 2017 році.

Проект "Північний потік-2" передбачає будівництво двох ниток газопроводу сумарною потужністю 55 млрд кубометрів газу в рік, які прокладуть по дну Балтійського моря до Німеччини. Будівництво газопроводу має початися в 2018 році, а його запуск намічено на кінець 2019 року.

Наприкінці 2015 року тодішній український прем'єр Арсеній Яценюк оцінював річні втрати України від запуску "Північного потоку-2" в $2 млрд у результаті зниження обсягів транзиту через українську ГТС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram