ГоловнаСвіт

Катар пообіцяв "не здаватися" в умовах бойкоту

Глава МЗС Катару 9-10 червня планує відвідати Москву.

Катар пообіцяв "не здаватися" в умовах бойкоту

Влада Катару не має наміру здавати свої позиції в дипломатичному конфлікті з сусідніми арабськими державами.

Про це повідомив глава МЗС країни Мохаммед Абдель Рахман аль-Тані, передає Бі-бі-сі.

"Ми не готові здаватися і ми ніколи не будемо готові відмовитися від незалежності нашої зовнішньої політики", - заявив міністр.

За його словами, необхідно шукати дипломатичне вирішення кризи, і військове вирішення неприйнятне.

Аль-Тані також повідомив, що Іран запропонував Катару використовувати три свої порти для доставки води і продовольства в країну, однак наразі катарська влада не прийняла цю пропозицію.

Міністр підкреслив, що Катар раніше ніколи не стикався з такою ворожістю з боку інших країн.

Нагадаємо, що 5 червня вісім держави - Бахрейн, Єгипет, Маврикій, Мавританія, Мальдівські острови, Об'єднані Арабські Емірати, Саудівська Аравія і Ємен - розірвали дипломатичні відносини з Дохою. Причиною цього кроку вони назвали підтримку Катаром терористичних угруповань.

Видання Financial Times повідомило, що це могло бути спровоковано виплатою Катаром мільярда доларів пов'язаним з терористами угрупованням як викуп за захоплених в заручники членів королівської сім'ї і військовослужбовців країни.

У четвер Бахрейн та Об'єднані Арабські Емірати попередили своїх громадян про те, що будь-яке висловлення підтримки Катару буде каратися штрафами і тюремними термінами до п'яти років.

Влада Катару назвала рішення перервати з ним зв'язок необґрунтованим, але запевнили, що це "не позначиться на нормальному житті громадян і жителів країни".

Також у четвер стало відомо, що глава МЗС Катару 9-10 червня планує відвідати Москву для переговорів з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. Однак, як зазначає дипломатичний кореспондент Бі-бі-сі Джеймс Роббінс, втручання Росії може тільки ускладнити процес виходу з кризи.

У вівторок президент США Дональд Трамп пов'язав бойкот Катару зі своїм візитом на Близький Схід. Тиск, що інші країни здійснюють на Катар, на думку Трампа, може стати "початком кінця жахів тероризму".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram