ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У РФ вперше оголосили звинувачення в "злісному невиконанні обов'язків" іноагента

Правозахисниці загрожує штраф і позбавлення волі до двох років.

У РФ вперше оголосили звинувачення в "злісному невиконанні обов'язків" іноагента
Валентина Череватенко
Фото: svoboda.org

Правозахисниці з Новочеркаська Валентині Череватенко висунули перше в Росії звинувачення у справі про "злісне невиконання" вимог закону про "іноземних агентів".

Про це Череватенко повідомила "Медиазоне".

Череватенко очолює координаційну раду Спілки "Жінки Дону", яку 2014 року включили в реєстр "іноземних агентів". Також вона очолює правління Фонду сприяння розвитку громадянського суспільства і прав людини, який внесли в цей самий список у 2015 році.

Правозахисниці оголосили звинувачення за ст.330.1 КК ("Злісне ухилення від виконання обов'язків, визначених законодавством Російської Федерації про некомерційні організації, що виконують функції іноземного агента"). Воно передбачає покарання у вигляді штрафу до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ($5,3 тис.), обов'язкові або виправні роботи, а також позбавлення волі до двох років.

"Слідство тривало рік. Я не визнаю своєї провини абсолютно. Ми захищалися і продовжуємо захищатися. Справи перебувають у Європейському суді", - сказала Череватенко.

Вона додала, що у Спілці "Жінки Дону" всі організаційні рішення приймаються колегіально, але звинувачення висунено їй особисто.

Стаття про злісне порушення закону про "іноземних агентів" введена у 2012 році.

Нагадаємо, що в грудні 2016 року в Росії підтвердили статус "іноземного агента" правозахисній організації "Меморіал".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram