ГоловнаСвіт

У труні Качинського виявили фрагменти тіл ще двох осіб

З листопада 2016 року проведено ексгумацію 27 жертв Смоленської катастрофи.

У труні Качинського виявили фрагменти тіл ще двох осіб
Авиакатастрофа под Смоленском
Фото: liveinternet.ru

Ексгумація тіла загиблого в 2010 році президента Польщі Леха Качинського показала, що в його труні були частини тіл ще двох осіб.

Про це під час прес-конференції у Варшаві заявив заступник генпрокурора Польщі Марек Пасенек, повідомляє агентство "Укрінформ".

"У труні президента Леха Качинського виявлені фрагменти тіл двох інших людей... (Польща) претендує на статус впливової країни НАТО, тому не буду коментувати те, як обійшлися з президентом", - заявив Пасенек.

Він поінформував, що загалом з листопада 2016 року проведено ексгумацію 27 жертв Смоленської катастрофи, ще шість проведуть у червні. Після двомісячної перерви ексгумації продовжаться з вересня. Всього до кінця року прокуратура планує провести ще 26 вилучень останків жертв катастрофи з поховань. Цей процес повинен завершитися в квітні 2018 року.

Пасенек повідомив: хоча зараз патологоанатоми акцентують увагу на генетичних дослідженнях, прокуратура не випускає з уваги основне питання - "з'ясування причин і механізму загибелі людей".

За його словами, на нинішньому етапі слідства прокуратура рівною мірою розглядає всі версії катастрофи.

Заступник генпрокурора також повідомив, що минулорічне рішення Національної прокуратури про ексгумацію 83-х жертв катастрофи (чотирьох кремували, дев'ять ексгумовані в 2011-2012 роках) не було простим рішенням для прокуратури. Однак, за його словами, воно мало підстави, враховуючи суттєві помилки в російській медичній документації, відсутність фотодокументації, а також те, що Росія не погодилася на заслуховування в польській прокуратурі російських патологоанатомів, які проводили судмедекспертизи.

Упродовж останнього часу було оприлюднено інформацію про наявність у трунах п'ятьох загиблих фрагменти тіл багатьох людей, зазначає агентство.

У справі непроведення судмедекспертиз польськими фахівцями в прокуратуру на допит як свідка напередодні викликали екс-прем'єра Еву Копач, яка в квітні 2010 року займала посаду міністра охорони здоров'я і в ті трагічні дні перебувала в Москві. У тій самій справі прокуратура хоче допитати в липні екс-прем'єра, діючого президента Євроради Дональда Туска.

10 квітня 2010 року недалеко від військового аеродрому під Смоленськом розбився літак Ту-154М з президентом Польщі Лехом Качинським і польськими високопосадовцями. Тоді загинули всі 96 осіб, які перебували на борту.

Нагадаємо, в квітні Польща звинуватила російських диспетчерів у катастрофі Ту-154 Качинського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram