ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Держдуму внесли законопроект про ідентифікацію користувачів месенджерів

У разі якщо месенджери не будуть виконувати вимоги влади РФ, до них закриють доступ.

У Держдуму внесли законопроект про ідентифікацію користувачів месенджерів
Фото: obozrevatel.com

У Держдуму внесли законопроект, який регулює роботу месенджерів. Зокрема, документ вводить обов'язок для "організатора обміну миттєвими повідомленнями" допускати до користування месенджером тільки ідентифікованих користувачів.

Текст законопроекту опубліковано на сайті Держдуми

У законопроекті йдеться, що ідентифікація користувачів в інтернеті повинна відбуватися за допомогою номера мобільного телефону на підставі договору між "організатором обміну миттєвими повідомленнями" зі стільниковим оператором.

Крім обмеження "анонімності" в месенджерах, законопроект зобов'язує їх адміністраторів підкорятися вимогам Роскомнагляду й обмежувати "масову розсилку" матеріалів, які порушують російське законодавство. У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що адміністрація месенджерів повинна забезпечити можливість масової розсилки повідомлень з ініціативи державних органів.

У разі якщо месенджери не будуть виконувати вимоги російської влади, їх роботу обмежать, заборонивши до них доступ. Якщо законопроект затвердять, нові правила роботи месенджерів почнуть діяти з 1 січня 2018 року.

Авторами законопроекту стали заступники голови думського комітету з інформаційної політики, інформаційних технологій і зв'язку - єдинорос Марина Мукабенова і комуніст Олександр Ющенко, а також член комітету Держдуми з економічної політики від фракції "Справедливої Росії" Олег Ніколаєв.

За словами голови комітету з інформполітики Леоніда Левіна, зараз месенджери ніяк не регулюються з правової точки зору. "Відсутність правового регулювання вже призвело до того, що в просторі месенджерів можна знайти величезну кількість протиправної інформації. Це і поширення екстремістського контенту, реклама наркотичних засобів і їх продаж, інформація, яка загрожує здоров'ю дітей, і багато іншого. Зловмисники активно використовують месенджери для пропаганди і своєї координації", - наводить слова Левіна його прес-служба.

Як повідомляли раніше в травні, Роскомнагляд пригрозив заблокувати Telegram. У відповідь творець месенджера Павло Дуров пообіцяв не надавати "ні біта" інформації на вимогу влади РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram