ГоловнаСвіт

Ердогана обрано главою правлячої партії Туреччини

Ердоган повернувся в ПСР після квітневого референдуму про розширення повноважень президента.

Ердогана обрано главою правлячої партії Туреччини
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Таїп Ердоган  був обраний на пост глави правлячої Партії справедливості і розвитку (ПСР) на її позачерговому з'їзді в неділю, передає РІА Новини.

Згідно з оголошеними на з'їзді результатами таємного голосування, кандидатуру Ердогана підтримали 1414 делегатів з'їзду. Вибори пройшли на безальтернативній основі.

Позачерговий з'їзд ПСР був скликаний для обрання Ердогана головою партії. Турецький лідер прийняв рішення повернутися до ПСР після оприлюднення остаточних результатів конституційного референдуму, що пройшов 16 квітня, на якому отримав схвалення перехід до президентської системи правління.

Ердоган виступив з короткою промовою після свого обрання лідером партії, в якій заявив про початок нового етапу розвитку країни.

"Майбутні місяці будуть періодом стрибка в багатьох сферах, зокрема в економіці й боротьбі з тероризмом", - пообіцяв президент Туреччини.

Ердоган є одним із засновників ПСР, але в серпні 2014 року вийшов з неї після обрання на пост президента країни. Згідно з прийнятими на референдумі конституційними поправками, президент може не залишати лави своєї політичної партії, як це було передбачено раніше. З серпня 2014 року по травень 2016 року ПСР очолював тодішній прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу, потім його змінив нинішній прем'єр Біналі Їлдирим.

Реформа передбачає також скасування посади прем'єр-міністра, оскільки урядом керуватиме президент. Він же зможе призначати міністрів, представляти бюджет, висувати кандидатури більшості суддів вищих судів і видавати укази, які отримають статус законів. Президент зможе оголошувати надзвичайний стан і розпускати парламент.

Нова конституція може дозволити Реджепу Ердогану залишатися при владі аж до 2029 року. Вона збільшує президентський термін до п'яти років і дозволяє президентові залишатися при владі два терміни поспіль.

Нагадаємо, в липні 2016 року в Туреччині сталася спроба військового перевороту, яка була придушена урядовими силами. Жертвами путчу стали 290 осіб. Згодом десятки тисяч чиновників було звільнено через підозри у причетності до перевороту.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram