ГоловнаСвіт

Євросоюз визнав заборону російських сайтів питанням нацбезпеки

ЄС чекає на докладні роз'яснення від уряду України щодо заборони російських сайтів.

Євросоюз визнав заборону російських сайтів питанням нацбезпеки
Фото: Depositphotos\julia_berezovska

Євросюз визнав заборону владою України низки російських сайтів і соціальних мереж на території країни питанням національної безпеки.

Про це заявили в представництві ЄС у Києві у відповідь на запит "Європравди". 

"Ми знаємо про рішення Ради національної безпеки і оборони України заблокувати низку російських онлайн-сервісів, включаючи популярні соціальні медіа-платформи в Україні, в рамках обмежувальних заходів, прийнятих Україною", - заявив голова прес-служби відомства Юргіс Вільчінскас.

Єврочиновник зазначив, що ЄС "чув публічні заяви української влади, що рішення було прийнято виходячи з інтересів національної інформаційної безпеки, і що за останні місяці Україна стала об'єктом численних кібератак і дезінформаційних кампаній".

"Ми визнаємо, що захист національної безпеки є прерогативою українського уряду", - заявив дипломат ЄС.

Вільчінскас зазначив, проте, що цих аргументів "недостатньо", і що ЄС чекає на докладні роз'яснення від уряду України, "в тому числі щодо тимчасового характеру санкцій".

"Ми очікуємо, що влада повинна гарантувати: обмежувальні заходи, прийняті з міркувань національної безпеки, не матимуть негативного впливу на фундаментальне право на свободу вираження поглядів", - наголосив він.

Нагадаємо, 15 травня 2017 року Президент Петро Порошенко підписав указ про санкції проти 467 юридичних і 1228 фізосіб. До списку потрапили сервіси "Яндексу", соцмережі "ВКонтакте" і "Одноклассники". Указ набув чинності 17 травня.

В Інтернет-асоціації України заявили про "створення політичної цензури", а Репортери без кордонів бачать у цьому "наступ на свободу слова та інформації". У НАТО повідомили, що рішення про блокування сайтів держави-окупанта РФ лежить у площині нацбезпеки, а не свободи слова та доступу до інформації, "як і заявила українська влада". Держдеп США свою позицію наразі не озвучив

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram