ГоловнаСвіт

Суд США заблокував указ Трампа про фінансування "міст-притулків"

Суд вважає цей указ антиконституційним.

Суд США заблокував указ Трампа про фінансування "міст-притулків"
Фото: EPA/UPG

Федеральний суддя Сан-Франциско заблокував указ президента США Дональда Трампа про так звані міста-притулки, що прихистили нелегальних мігрантів, згідно з яким їх мали позбавити бюджетного фінансування.

Про це повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

Цей указ оскаржили муніципалітети округів Сан-Франциско і Санта-Клара. Вони посилалися на те, що, згідно з конституцією США, президент не має права вводити ті чи інші правила на території міст чи муніципальних утворень, а правила поводження з іммігрантами належать до відання місцевої влади.

"Міста-притулки" вперше з'явилися в США у 1970-х роках. Зараз у країні понад 300 таких міст, місцева влада яких відмовляється повідомляти федеральну владу про імміграційний статус жителів.

Трамп підписав указ про обмеження федерального фінансування "міст-притулків" наприкінці січня.

Нагадаємо, що це не перший випадок блокування федеральними судами указів Трампа. 16 березня федеральний суддя штату Гаваї Деррік Вотсон не дав набути чинності новій тимчасовій забороні на в'їзд у США громадянам шести країн, які Білий дім вважає "розсадниками тероризму". Суддя задовольнив позов штату з вимогою призупинити дію указу за кілька годин до того, як він мав набути чинність. Новий указ мав на 90 днів припинити в'їзд у США громадян Ірану, Ємену, Лівії, Сирії, Сомалі та Судану, а також призупинити прийом біженців на 120 днів.

Наприкінці січня Трамп підписав перший указ, що вводив заборону на в'їзд громадянам семи країн, який набув чинності негайно. При цьому власники грін-карт із мусульманських країн - фігурантів указу також потрапили під заборону, хоча наявність грін-карти фактично означає дозвіл постійно проживати в США. Після цього Федеральний окружний суд у Нью-Йорку наклав тимчасову заборону на висилку мігрантів із чинними американськими візами з аеропортів США. 4 лютого федеральний суд у Сіетлі (штат Вашингтон) повністю припинив дію указу, а через тиждень апеляційний суд у Сан-Франциско залишив рішення нижчої інстанції чинним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram