ГоловнаСвіт

Верховний суд Венесуели передумав позбавляти парламент повноважень

За прогнозами МВФ, інфляція в Венесуелі в 2018 році може досягти 1660%.

Верховний суд Венесуели передумав позбавляти парламент повноважень
Фото: wikipedia.org

Верховний суд Венесуели скасував своє рішення позбавити законодавчих повноважень Національну асамблею, в якій домінує опозиція.

Про це повідомляє BBC.

Раніше президент країни Ніколас Мадуро і віце-президент Тарек Ель-Айссамі закликали суд переглянути своє рішення про позбавлення Національної асамблеї законодавчих повноважень.

У п'ятницю, 31 березня, рішення суду також засудила генеральний прокурор Венесуели Луїса Ортега. Вона назвала рішення Верховного суду підривом конституційного ладу.

Постанова Верховного суду, ухвалена в минулу середу, 29 квітня, фактично означала розпуск Національної асамблеї. Законодавчі повноваження, згідно з цим рішенням, переходили до Верховного суду, що по суті дозволили б суддям самостійно приймати закони.

Обґрунтовуючи своє рішення, судді заявили, що депутати парламенту "втратили повагу до себе" після звинувачень трьох депутатів від опозиції в порушеннях на виборах в 2015 році.

У четвер, 30 березня, після того як Верховний суд взяв на себе законодавчі повноваження однопалатного парламенту, Венесуелу охопили акції протесту. У багатьох районах Каракаса відбулися зіткнення студентів з поліцією. Спікер Національної асамблеї Венесуели Хуліо Борхес через ЗМІ закликав армію, яка досі підтримувала Мадуро, виступити проти президента.

Опоненти уряду попереджали, що такий розвиток подій - позбавлення повноважень парламенту - наближає країну до авторитарної влади президента Ніколаса Мадуро.

Організація американських держав (ОАД) назвала цей крок останнім ударом по демократії в Венесуелі, а генеральний секретар ОАД Луїс Альмагро - державним переворотом, сконструйованим урядом Мадуро.

Загострення внутрішньополітичної ситуації в Венесуелі відбувається на тлі серйозної економічної кризи. В країні найвища в світі інфляція - за прогнозами Міжнародного валютного фонду, в 2018 році її рівень може досягти 1660%.

Нагадаємо, що на початку січня парламент Венесуели відправив Мадуро у відставку, але Верховний суд скасував це рішення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram