ГоловнаСвіт

Білоруська опозиція скликає сьогодні на ще одну акцію протесту

Мітинг пройде на знак протесту проти насильницького придушення, арештів та побиття учасників акції з нагоди Дня Воля

Білоруська опозиція скликає сьогодні на ще одну акцію протесту
Фото: EPA/UPG

Білоруська опозиція в неділю, 26 березня, має намір провести ще один мітинг на знак протесту проти насильницького придушення, арештів та побиття учасників акції з нагоди Дня Волі, яка відбулася в суботу.

Організатори через соціальні мережі повідомили, що акція відбудеться опівдні за місцевим часом на Жовтневій площі в Мінську.

Як передає радіо "Свобода", активістка білоруської правозахисної організації "Вясна" Тетяна Ревяко повідомила, що, за їхніми даними, напередодні під час акцій протесту на вулицях Мінська було затримано близько 700 осіб, "багато із заарештованих були побиті і потребують медичної допомоги".

Асоціація журналістів Білорусі також повідомила про затримання близько 20 журналістів, які висвітлювали акції протесту. Більшість затриманих в неділю вранці були звільнені, однак правозахисникам не відомо, скільки людей ще залишаються затриманими силовиками.

Європейський Союз засудив дії білоруської влади проти демонстрантів і зажадав негайного звільнення всіх затриманих мирних громадян. У посольстві США в Білорусі також закликали білоруську владу звільнити всіх людей, затриманих під час демонстрації. Кілька правозахисних організацій України в суботу також розповсюдили звернення із закликом до міжнародних організацій звернути увагу на події в Білорусі в контексті масових затримань під час акцій до Дня Волі.

Нагадаємо, 25 березня, демократична громадськість Білорусі традиційно відзначає День Волі - річницю проголошення незалежності Білоруської Народної Республіки.

Опозиція заздалегідь подавала заявки на проведення різних акцій, однак дозволу на ходу міська влада деяких міст не дала.

Водночас, за останні тижні в країні пройшла серія арештів активістів і політиків. Частина з них отримали "добу" за участь в "Марші недармоїдів" у Мінську і регіонах, частина - були покарані за звинуваченням у дрібному хуліганстві або в заклики соцмережах виходити на несанкціоновані акції, інші були затримані в рамках відкритої КДБ кримінальної справи про підготовку масових заворушень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram