ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

МЗС РФ опублікувало поради російським туристам: уникати матюків, слова "ніггер" і конфліктів

У Лаврова нагадали росіянам не демонструвати свої "духовні скріпи". 

МЗС РФ опублікувало поради російським туристам: уникати матюків, слова "ніггер" і конфліктів

МЗС Росії опублікувало інформацію про те, як російським туристам слід поводитися в різних країнах світу.

Рекомендації російського МЗС уже привернули увагу західних ЗМІ, зокрема фінської  телерадіокомпанії Yle.

Так, МЗС РФ радить росіянам у Фінляндії не говорити "чухонець" або "чухна", оскільки фіни знають, що ці слова - зневажлива назва їхнього народу. Відомство попереджає, що фіни можуть відреагувати на ці слова дуже різко.

Росіянам рекомендують поводитися гідно, якщо вони почують фінські прізвища, "які російською звучать майже непристойно". Наприклад міністерство наводить такі прізвища, як Huitu, Hujala і Hujanen. Реакція на такі прізвища має бути спокійною, попереджає МЗС РФ.

Подібні рекомендації і щодо Сербії - зокрема, дипломатичне відомство попереджає росіян, що "емоційно забарвлена реакція на такі сербські слова, як "понос" (гордість), "яблан" (тополя), "ябукі "(яблуко/яблуня), "позоріште"(театр), "матірний" (рідний), може бути сприйнята як недоречна".

Також МЗС РФ рекомендує своїм громадянам утримуватися від нецензурної лайки в багатьох країнах. Зокрема, не радять використовувати її у Фінляндії, оскільки багато фінів знають її значення. Щодо Словаччини відомство попереджає: словацька нецензурна лайка схожа з російською, а за мат у громадських місцях можна отримати штраф у € 50-100.

Крім того, у низці країн, попереджає МЗС РФ, слід уникати ставлення до жінок, яке може бути сприйнято як "сексистське", а також тримати при собі думку про сексменшини.

"Бажано не реагувати на представників ЛГБТ-спільноти, не адресувати їм образливих слів чи жестів", - зазначає МЗС РФ у рекомендаціях щодо поведінки у Франції.  

 

"Канада, де давно легалізовані одностатеві шлюби і спостерігається серйозна "зацикленість" на гендерній рівності, - не найкраще місце для перекладів "сальних чоловічих" анекдотів і жартів про "нетрадиціоналів", - зазначає відомство.

Крім того, росіянам не рекомендують уживати слова "негр" і "ніггер" у країнах з часткою темношкірого населення. А в Румунії варто уникати слів "жид" і "циган", зазначає МЗС РФ.

Також, щоб уникнути конфліктних ситуацій росіянам рекомендують не намагатися пояснити іноземцям щось російською мовою і обурюватися, що їх не розуміють.

Серед рекомендацій також поради загального характеру, як слід поводитися в різних культурних і етнічних спільнотах. Варто відзначити, що поради опубліковані лише щодо окремих держав. Для України і Польщі, зокрема, таких рекомендацій не розробили, хоча в переліку є Чехія і Словаччина.

Нагадаємо, раніше в березні  МЗС Росії записало пісню на честь річниці "приєднання" Криму.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram