ГоловнаСвіт

У Швеції росіянина заарештували у справі про постачання обладнання в Азербайджан і РФ

Російська "дочка" шведської компанії працювала з офшорами, які пов'язані з сином одного із соратників колишнього голови РЗ Якуніна.

У Швеції росіянина заарештували у справі про постачання обладнання в Азербайджан і РФ
Фото: ru-newz.ru

Стокгольмський міський суд заарештував за підозрою у хабарництві росіянина, який працює в шведському відділенні компанії Bombardie.

Як повідомляє "Новая газета", справу проти росіянина, ім'я якого не називають, порушили після спільної публікації видання і Центру з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) за матеріалами "Панамських документів".

У своєму розслідуванні газета розповідала про сумнівні операції при постачанні для російських і азербайджанських залізниць систем управління стрілками і сигналами Bombardier. При цьому зазначалося, що російська "дочка" шведської компанії працювала з офшорами, які пов'язані з Олексієм Крапівіним - сином одного із соратників колишнього голови РЗ Володимира Якуніна.

На прохання прокоментувати поставки обладнання своєму ж російському підрозділу через систему офшорів у Bombardier нічого не відповіли.

"Панамський архів" - масив даних, опублікований у травні 2016 року Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів. Це база про 200 тис. офшорів, які працювали з панамським реєстратором Mossack Fonseca.

У квітні 2016 року Міжнародний консорціум журналістських розслідувань повідомив про власників офшорів у Панамі, імена яких фігурували у витоку документів Mossack Fonseca. Серед них називався Сергій Ролдугін, якого вважають товаришем президента РФ Володимира Путіна. За даними журналістів, на нього зареєстровані офшорні компанії, на рахунки яких надходили великі суми від російських корпорацій.

У файлах Mossack Fonseca називаються імена понад 70 діючих або колишніх голів держав, високопоставлених чиновників, бізнесменів і діячів культури. Серед них, зокрема, прем'єр-міністр Ісландії, який пішов у відставку через скандал навколо витоку, і родичі екс-прем'єра Великобританії Девіда Кемерона.

Як повідомляли наприкінці січня, Панама призупинила розслідування "панамського досьє". До Конституційного суду надійшла скарга з приводу законності розслідування про "панамські документи".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram