ГоловнаСвіт

В Ірані посадили у в'язницю сина одного із засновників Ісламської Республіки

Іранського опозиціонера звинуватили в "діях проти національної безпеки" і в "поширенні секретних аудіозаписів".

В Ірані посадили у в'язницю сина одного із засновників Ісламської Республіки

В Ірані опозиційного релігійного діяча Ахмада Монтазері посадили у в'язницю відбувати раніше присуджений шестирічний термін.

Він є сином одного із засновників Ісламської Республіки Ірану аятоли Хосейна Алі Монтазері, пише "Радіо Свобода".

60-річного Монтазері викликали на спеціальний релігійний суд і згодом оголосили, що він залишиться під вартою.

Цей суд у листопаді 2016 року засудив Монтазері до 21 року позбавлення волі за "дії проти національної безпеки" і "поширення секретних аудіозаписів", але відразу скоротив термін до шести років, взявши до уваги те, що раніше він не був судимий, а одного з його братів убило марксистське угруповання, яке Тегеран вважає терористичним.

Причиною вироку стало те, що влітку минулого року Ахмад Монтазері оприлюднив аудіозапис розмови його батька 1988 року, в якому аятолла Хосейн Алі Монтазері сперечається з представниками судової влади, виступаючи проти масових страт опозиціонерів.

Нагадаємо, Монтазері-старший свого часу вважався офіційним наступником першого верховного керівника Ірану аятолли Руголлі Хомейні, але втратив прихильність після подій 1988 року, коли він виступив різко проти страт в Ірані майже п'яти тисяч політичних дисидентів. Він став одним з небагатьох в Ірані, хто публічно виступив проти цих страт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram