ГоловнаСвіт

В ООН попередили про загрозу прориву гребель на Тигрі і Євфраті

Пошкодження дамб може мати катастрофічні наслідки для мільйонів людей.

В ООН попередили про загрозу прориву гребель на Тигрі і Євфраті
Фото: 112.ua

Організація Об'єднаних Націй попереджає про загрозу прориву дамб на річці Євфрат в Сирії і на річці Тигр в Іраку через рясні опади, ймовірності диверсії з боку "Ісламської держави" і повітряних ударів сил міжнародної коаліції на чолі з США.

Про це повідомляє Reuters. У листі організації відзначається, що гребля на річці Євфрат розташована за 40 км (25 милях) вгору за течією від міста Ракка, яке перебуває під контролем ІДІЛ з 2014 року. Рівень води на річці виріс приблизно на 10 метрів з 24 січня.

Місцеві експерти попереджають, що подальше підвищення рівня води потенційно може привести до пошкодження греблі, що матиме катастрофічні гуманітарні наслідки для всіх областей вниз за течією. Вхід в греблю вже пошкоджено в результаті авіаударів сил міжнародної коаліції на чолі з США.

Наголошується, що в разі прориву дамби в Сирії можуть бути повністю знищені міста Ракка і Дайри-ез-Заур, в яких проживає близько півмільйона людей.

ООН також попередила про небезпеку обвалення греблі в Мосулі на річці Тигр в Іраку, що може загрожувати життю 20 мільйонів осіб. Греблю на короткий час захопило ІДІЛ в 2014 році,  і вона залишається під загрозою та потребує ремонту, щоб уникнути катастрофи. У січні гідролог Ліз Гранд попередила, що прорив греблі в Мосулі може мати "Біблійні" наслідки.

Нагадаємо, раніше на цьому тижні через високу ймовірність руйнування дамби в США влада штату Каліфорнія оголосила евакуацію населення з потенційно небезпечних районів. Всього свої будинки повинні були покинути близько 200 тис. осіб.

Раніше сьогодні повідомлялося, що влада Каліфорнії впоралася із загрозою прориву дамби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram