ГоловнаСвіт

Німеччина і Туркменістан сьогодні оберуть президентів

Переможці виборів відомі заздалегідь.

Німеччина і Туркменістан сьогодні оберуть президентів
Фото: EPA/UPG

У неділю, 12 лютого, в Німеччині і Туркменістані пройдуть вибори президента. Але і там, і там переможець відомий заздалегідь.

Президент Німеччини обирається Федеральними зборами, що складаються з 630 депутатів бундестагу і стільки ж делегатів з місць. Разом 1260 осіб: 923 з них, тобто більшість - представники чи прихильники правлячих в Німеччині консерваторів з блоку ХДС/ХСС і соціал-демократів.

Їхній спільний кандидат - Франк-Вальтер Штайнмаєр, тому в його перемозі на виборах можна не сумніватися, пише "Німецька хвиля". До того ж його вирішили згуртовано підтримати ліберали з Вільної демократичної партії, що мають у Федеральних зборах 36 голосів, і багато зі 147 "зелених" делегатів.

Ліва партія (95 голосів на зборах) висунула свого кандидата в президенти - кельнського вченого, що досліджує проблеми бідності, Крістофа Буттервеге. 10 представників баварської партії "Вільні виборці" будуть голосувати за запропонованого ними на пост глави держави популярного юриста, актора і телеведучого Олександра Холда. 35 прихильників правопопулістської "Альтернативи для Німеччини" - за віце-голову партії Альбрехта Глазера. А 11 делегатів від Партії піратів у першому турі проголосують за свого кандидата Енгельберта Зоннеборна.

У Туркменістані президента обирають шляхом загального голосування. Але переможець там також відомий заздалегідь - ним має стати чинний глава держави Гурбангули Бердимухамедов. У нього вісім конкурентів, але це люди маловідомі в країні.

Мінімального порогу явки на президентських виборах в Туркменії немає. Переможцем буде оголошено того кандидата, який набере більшість голосів.

На минулих президентських виборах в 2012 році Бердимухамедов переміг з результатом 97%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram