ГоловнаСвіт

ООН потрібна США не менше, ніж США потрібні ООН, - Єльченко

При Буші США також серйозно урізали внески в бюджет ООН - але потім їх довелося все одно платити - як борги.

ООН потрібна США не менше, ніж США потрібні ООН, - Єльченко
Капитолий, Вашингтон
Фото: EPA/UPG

США заледве чи сваритимуться з ООН.

Таку думку в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua висловив постійний представник України в ООН Володимир Єльченко.

«Одна річ - говорити президенту обраному, а інша річ - коли ти президент діючий», - сказав Єльченко.

Він пояснив, що ООН потрібна США не менше, ніж США потрібні ООН. «Оскільки є сирійське питання. Є й ділові. Є "Аль-Каїда". Є Афганістан, Ірак і все інше. І з цим усім треба щось робити, а всюди є участь ООН. Тому в інтересах США, як мені здається, цю участь збільшити, зміцнити, а не викидати ООН і йти робити все самим. Це в сучасному світі уже просто неможливо», - сказав він.

Окрім того, на це вказують певні індикатори. «Наприклад, за останні багато років існування ООН тільки під час перебування при владі президента від демократів постпред США при ООН включався до членів кабінету. Тобто входив до вузького кола 5-6 президентських міністрів. Республіканці цього ніколи не робили - показуючи, що вони не вважають посаду постпреда при ООН важливою. Але ось новий постпред США після Саманти Павер - Нікі Хейлі - відразу заявила, що вона погодилася на цю посаду тільки за умови її включення в кабінет президента Трампа. Тобто і вона, і президент Трамп цим показують, що ООН для них важлива організація», - вважає Єльченко.

Він також припустив, що на першому етапі Трамп може спробувати реалізувати погрози поводитися більш жорстко з ООН і навіть урізати йому фінансування, проте згодом йому доведеться змінити свою позицію - як колись починалося за президента США Буша-молодшого.

«Тоді представником США в ООН був призначений пан Болтон. І він почав із того, що ходив і всім погрожував - якщо ви беззастережно не підтримаєте позицію США в питанні, то можете взагалі не ходити на засідання: все одно тут буде наша політика. Але через кілька місяців він зрозумів, що так в ООН справи не робляться. Хоча тоді США також серйозно урізали внески в бюджет ООН. Але з часом їх довелося все одно платити - як борги. Тож це нічого США не дало», - розповів Єльченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram