ГоловнаСвіт

Рада НАТО-Росія може відбутися в грудні, - МЗС Польщі

За словами польського міністра, контакти в рамках Ради НАТО-Росія не принесли ніяких позитивних результатів.

Рада НАТО-Росія може відбутися в грудні, - МЗС Польщі
Витольд Ващиковский
Фото: static.prsa.pl

Засідання Ради НАТО-Росія може відбутися ще до Нового року, проте самі ці зустрічі ні до чого не приводять.

Про це заявив голова МЗС Польщі Вітольд Ващиковський, повідомляє Gazetaprawna.pl.

"Є плани на зустріч ще в цьому місяці", - заявив Ващиковський.

За його словами, НАТО погодилося відновити контакти в рамках Ради НАТО-Росія, але це не принесло якихось позитивних результатів.

"Росія використовує ці зустрічі, щоб пропагувати власну політику. Ми не бачимо ніякого бажання співпрацювати", - заявив голова МЗС Польщі.

Він зазначив, що Росія по-іншому розуміє термін "консультації": не як обмін інформацією і думками, а як спільне прийняття рішень і дій.

"Поки Росія не є членом НАТО, і ще довго ним не буде, вона не має права спільно з НАТО вирішувати питання щодо його дій", - заявив Ващиковський.

Голова польського зовнішньополітичного відомства наголосив, що в НАТО не проти таких зустрічей із Росією, але замислюються над сенсом їх проведення.

"Ми хочемо, щоб такі зустрічі відбувалися циклічно. Але замислюємося: з них виникне щось конкретне, або це буде лише фікцією, яка буде підміняти реальний діалог, спрямований на з'ясування позицій", - заявив Ващиковський. При цьому він підкреслив, що сьогодні НАТО хоче переконати Росію, що не має проти неї агресивних намірів і не має агресивної доктрини, спрямованої проти будь-якої з країн.

"Якщо ми не переконаємо, то, можливо, Росія переконала б нас, що її дії служать мирним цілям. Поки що ми не бачимо мирних цілей, а бачимо агресивні цілі", - зауважив міністр.

Він додав, що з 2008 року Росія задіяна вже в третьому за рахунком збройному конфлікті (Грузія, Україна, Сирія, - ред.).

Альянс заморозив усю практичну співпрацю з Росією в квітні 2014 року на знак протесту проти анексії Криму Росією.

Нагадаємо, наприкінці листопада генсек НАТО Єнс Столтенберг порадив Росії змиритися з розширенням Альянсу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram