ГоловнаСвіт

Сребреніцу вперше з 1999 року очолив етнічний серб

Новообраний мер не визнає геноцид у Сребрениці.

Етнічного серба Младена Груйчіча обрано мером міста Сребрениця в Боснії і Герцеговині. Таким чином серб очолить Сребреніцу вперше з 1999 року.

Про це повідомляє The Guardian.

За Груйчіча проголосували 54,4% жителів міста. Суперник Груйчіча, діючий голова міста боснієць Чаміл Дураковіч, отримав 45,5%.

З 1999 року і до цього моменту Сребреницею керували боснійські мусульмани.

Події в Сребрениці 11 липня 1995 року стали одним з найкривавіших моментів війни на Балканах. Органи міжнародного правосуддя встановили, що цього дня сили боснійських сербів убили 8 тис. мусульман, і кваліфікували подію як геноцид. Новообраний мер міста неодноразово заявляв, що не згоден з такою кваліфікацією міжнародними інстанціями тих подій.

У 1992 році, після розпаду єдиної югославської держави, в Боснії почалася громадянська війна, спричинена етнічними і релігійними розбіжностями. Її жертвами стали близько 100 тис. осіб.

У 1995 році за посередництва міжнародної спільноти ворогуючі сторони уклали перемир'я, за результатами якого було створено сучасну державу, що складається з двох автономних утворень: Федерації Боснії і Герцеговини, населеної хорватами і боснійцями, і Республіки Сербської.

Нагадаємо, в березні 2016 року Гаазький трибунал засудив Радована Караджича до 40 років в'язниці. Його було визнано винним у злочинах проти людства і геноциді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram