ГоловнаСвіт

Туск назвав можливий термін подачі заявки Великобританії на вихід з ЄС

Лондон не встигне розпочати процедуру до кінця року.

Туск назвав можливий термін подачі заявки Великобританії на вихід з ЄС
Фото: EPA/UPG

Великобританія може подати заявку на вихід з Євросоюзу на початку 2017 року. Про це в п'ятницю, 16 вересня, на саміті ЄС у Братиславі заявив голова Євроради Дональд Туск.

За його словами, він обговорював цю тему під час візиту в Лондон з прем'єр-міністром Сполученого Королівства Терезою Мей, і вона повідомила його, що Лондон не встигне розпочати процедуру до кінця року, передає Німецька хвиля.

"Але дуже ймовірно, що Великобританія буде готова в січні чи в лютому 2017 року", - пояснив Туск.

Водночас голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що Брюссель не буде вести переговори з Лондоном на шкоду собі.

"Ми прагнемо близьких стосунків із Великобританією, але водночас ми не допустимо, щоб переговори нашкодили нашим інтересам", - сказав він.

Саміт ЄС у Братиславі вперше проходить без участі Великобританії.

Нагадаємо, що 23 червня у Великобританії пройшов референдум, результати якого показали, що більшість британців виступають за вихід з Євросоюзу (52% проти 48%). Після цього лідери Євросоюзу прийняли спільну заяву, в якій закликали владу Великобританії якомога швидше почати реалізацію рішення про вихід з ЄС.

Згідно зі статтею 50 Лісабонської угоди про Євросоюз, Великобританія повинна направити формальне звернення в ЄС, після чого почнуться переговори про відокремлення. Вони не можуть тривати понад два роки.

11 вересня Данія закликала покарати Великобританію за "Брекзит".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram