ГоловнаСвіт

Пан Гі Мун: наступним генсеком ООН повинна стати жінка

Нині найімовірнішим кандидатом на посаду голови ООН є екс-прем'єр Португалії.

Пан Гі Мун: наступним генсеком ООН повинна стати жінка
Пан Ги Мун
Фото: salamnews.org

Генсек ООН Пан Гі Мун хотів би, щоби його на посаді керівника організації змінила жінка.

Про це заявив сам генсек, повідомляє The Guardian.

"Ми бачимо безліч видатних жінок-лідерів і в урядах, і в бізнесі, і в політиці, і в культурі - словом, у всіх сферах життя. Немає причин, за якими їх не може бути і в ООН", - сказав він. Пан Гі Мун зазначив, що це лише його пропозиція, тоді як рішення залишається за країнами - членами організації.

За традицією генеральних секретарів ООН обирають із різних регіонів світу відповідно до принципу ротації. Пост генсека вже займали вихідці з Азії, Африки, Латинської Америки та Західної Європи.

Термін Пан Гі Муна на цій посаді закінчується 31 грудня 2016 року.

Нині на пост генсека ООН претендує 11 осіб: шість чоловіків і п'ять жінок. Імена всіх кандидатів не уточнюють. Однак, як нагадує The Guardian, усього на місце генсека на момент початку першого неформального голосування 22 липня претендували 12 осіб, включаючи голову ЮНЕСКО Ірину Бокову з Болгарії, міністра закордонних справ Аргентини Сусану Малькорру і колишнього прем'єр-міністра Хорватії Весну Пусич.

Після двох неформальних раундів голосування Пусич зайняла останнє місце і відмовилася від участі в гонці, Малькорра - п'яте, а Кларк - третє.

За результатами обох раундів лідирував екс-прем'єр-міністр Португалії, колишній Верховний комісар ООН у справах біженців Антоніу Гутерреш.

Неофіційні вибори будуть проводити до тих пір, поки всі 15 членів Радбезу ООН не дійдуть консенсусу. Після цього відбудеться формальна процедура у відкритому режимі, потім претендента представлять Генасамблеї організації для затвердження.

Найближче неформальне голосування щодо кандидатів на посаду генсека відбудеться 29 серпня, і  ще одне неформальне голосування очікується у вересні.

Як повідомляли раніше в серпні, доповідь України про боротьбу з расовою дискримінацією заслухають в ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram