ГоловнаСвіт

Опозиція Венесуели зробила перший крок до імпічменту Мадуро

Опозиції доведеться зібрати підписи 20% всіх зареєстрованих виборців під вимогою проведення референдуму про відставку президента Венесуели

Опозиція Венесуели зробила перший крок до імпічменту Мадуро
Сторонники оппозиции Венесуэлы
Фото: EPA/UPG

Національна виборча рада Венесуели формально визнала перший етап розпочатої опозицією кампанії з імпічменту президента Ніколаса Мадуро.

Як повідомляє BBC, противникам Мадуро вдалося підтвердити в Національній виборчій раді 1% підписів виборців, зібраних під вимогою проведення референдуму про імпічмент глави держави.

Голова виборчкому заявила, переважна більшість підписів збігаються з базою даних зареєстрованих виборців, інформує euronews.

"24 штати виконали умову про збір 1% голосів, і тепер секретаріат повинен передбачити подальший запуску референдуму", - заявив Тібісау Лукена, голова Національної виборчої ради.

Влада країни, втім, відмовляється визнавати законність процедури ініціювання референдуму.

"Ідея з організацією референдуму абсолютно нежиттєздатна. Неможливо побудувати щось вартісне на основі обману", - вважає представник уряду Хорхе Родрігес.

Подальші умови для організації плебісциту опозиції виконати буде набагато складніше. Тепер їй належить зібрати підписи 20% всіх зареєстрованих виборців під вимогою проведення референдуму. При цьому політичним противникам Мадуро вкрай важливо провести референдум до січня. Якщо він відбудеться пізніше, то навіть у разі відсторонення глави держави від влади його пост на два роки займе призначений ним віце-президент. Сам Мадуро раніше неодноразово заявляв, що не допустить проведення референдуму.

Опозиція Венесуели звинувачує президента країни Ніколаса Мадуро в економічній кризі, що охопила країну в останні роки. Вона викликана проблемами в енергетиці і супроводжується сильною інфляцією, безробіттям і дефіцитом товарів, в тому числі і першої необхідності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram