ГоловнаСвіт

ЄЦБ пригрозив Словенії судом за обшуки у регулятора

Словенська поліція отримала доступ до закритої інформації ЄЦБ

ЄЦБ пригрозив Словенії судом за обшуки у регулятора
Марио Драги
Фото: EPA/UPG

Європейський Центральний банк (ЄЦБ) пригрозив Словенії судовим позовом після того, як місцева поліція вилучила документи у словенського центробанку під час рейду, що шокував єврочиновників.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Голова ЄЦБ Маріо Драгі сказав, що засуджує захоплення майна і назвав це порушенням законних прав та імунітету ЄЦБ. Він закликав голову Єврокомісії Жана-Клода Юнкера розібратися в ситуації.

Словенська поліція обшукала ЦБ і ще кілька місць у столиці в пошуку доказів, пов'язаних з розслідуванням можливих порушень під час ревізії банківської системи у 2013 році.

"Вилучені пристрої містять інформацію ЄЦБ, а така інформацію, захищену законодавством ЄС", - йдеться в листі Драгі генеральному прокурору Словенії.

"ЄЦБ також розгляне законні можливості вирішення проблеми відповідно до законодавства Словенії", - наголошується в документі.

За інформацією ЄЦБ, поліція отримала доступ до інформації з комп'ютера голови Банку Словенії Бостіана Язбека, який входить до керуючої ради ЄЦБ, що ухваює рішення про ставки. Крім того, поліцейським виявилися доступні дані колишнього заступника голови банку і деяких співробітників.

За словами словенської поліції, розслідування пов'язане з одним із банків, врятованих у 2013 році за рахунок платників податків.

У 2013 році уряд Словенії мусив дати понад €3 млрд ($3,33 мільярда) місцевим банкам, щоб уникнути колапсу через великий обсяг поганих боргів. Це дозволило країні уникнути звернення по міжнародну допомогу.

Регулятор не раз відкидав звинувачення в тому, що неправильно поводився з даними, які використовувалися для формування програм допомоги словенським банкам на межі банкрутства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram