ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Навальний звинуватив Шувалова у купівлі 10 квартир у висотці на Котельницькій набережній (оновлено)

У декларації Шувалова інформації про ці квартири немає

Навальний звинуватив Шувалова у купівлі 10 квартир у висотці на Котельницькій набережній (оновлено)
Игорь Шувалов
Фото: Игорь Шувалов

Засновник Фонду боротьби з корупцією Олексій Навальний звинуватив віце-прем'єра Росії Ігоря Шувалова у купівлі десятьох квартир у сталінській висотці на Котельницькій набережній у Москві. Загальна вартість нерухомості - 600 млн рублів (близько $9,4 млн).

Про це повідомляється на сайті Навального.

Торік мешканці висотки неодноразово надсилали ФБК повідомлення про масове скуповування квартир. Фонд вирішив перевірити усі 700 квартир будинку. Організація з'ясувала, що першу покупку у центральній вежі зробили у 2014 році, після чого протягом року було куплено ще чотири квартири. Загалом за два роки таким чином купили десять квартир. Усі вони знаходяться на 14 поверсі висотки і примикають одна до одної.

Навальний вважає, що квартири придбав юрист Сергій Котляренко, який навчався разом із Шуваловим у МГУ, а згодо працював із ним в органах влади. За даними ФБК, Котляренко керував усіма сімейними активами Шувалових.

"У нас немає жодних сумнівів, що Котляренко скуповує без торгу квартири у висотці саме для Шувалова. За гроші Шувалова", - написав Навальний.

У декларації Шувалова інформації про ці квартири немає.

За даними ФБК, загальна площа десяти квартир - 719 квадратних метрів. Останню з них придбали у травні.

У приймальні віце-прем'єра "Коммерсанту" сказали, що не даватимуть коментарі.

"У вас там пожежа, чи що?! Ви чого дзвоните? І пішов би Навальний під три чорти! Коли ідіотам робити нічого, ось тоді вони таке публікують. Я таким покидькам, як він, нічого коментувати не буду", - сказала співробітниця приймальні, відмовившись представитися. Пізніше "Коммерсант" видалив цей коментар, але "Дождь" зберіг скріншот.

Співробітниця приймальні також порадила звернутися до прес-секретаря Шувалова Олександра Мачевського. Він сказав, що більше не працює на посаді прес-секретаря віце-прем'єра і також відмовився коментувати ситуацію.

У 2014 році "Ведомости" писали, що фірма Шувалова і його дружини володіла більш ніж десятьма тисячами квадратних метрів офісних площ у готелі "Москва". Актив оцінили у $100 млн.

На початку червня Шувалов під час огляду квартир площею 20 квадратних метрів у Казані сказав: "Здається смішним, але люди купують таке житло, і воно дуже популярне, на ринку є ніша такого житла". За оцінкою ФБК, на витрачені під час купівлі житла на Котельницькій набережній гроші можна було б купити 600 двадцятиметрових квартир.

Оновлено: Неназваний представник секретаріату Шувалова повідомив "Коммерсант", що все майно віце-прем'єра РФ і його сім'ї задекларовано.

Представник Шувалова повідомив, що всі активи чиновника і його сім'ї знаходяться у довірчому управлінні, а інформація про їхні кошти та майно відкрита і надана відповідно до порядків податкових і наглядових органів.

Представник юриста Сергія Котляренка, на якого, за даними ФБК, оформлено квартири Шувалова, також повідомив, що активи віце-прем'єра перебувають у довірчому управлінні. "Ми не коментуємо конкретний випадок, але в загальній практиці об'єкти нерухомості можуть бути придбані керуючими як частина інвестиційної стратегії з управління активами", - сказав він.

Нагадаємо, що в липні 2015 року Навальний знайшов у Лондоні квартиру Шувалова вартістю 11,4 млн фунтів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram