ГоловнаСвіт

Обама визнав неминучою відставку Асада

Президент США вважає, що миру в Сирії не буде, поки не зміниться влада.

Обама визнав неминучою відставку Асада
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама на підсумковій конференції знову заявив, що президент Сирії Башар Асад повинен здати владу.

"Я вважаю, що Асаду доведеться піти, щоб у країні припинилося кровопролиття і всі залучені сторони змогли рухатися далі разом. Він втратив легітимність в очах значної частини країни. Але ми повинні забезпечити політичний перехідний період - міст - щоб дозволити нинішнім союзникам Асада, росіянам, іранцям, переконатися, що їхні інтереси враховано", - сказав американський президент.

Обама також висловив жаль, що Асад вважає себе важливішим за державу і не пішов раніше.

Президент США зауважив, що мир у Сирії буде неможливим, поки там залишатиметься влада, яка не має легітимності в сирійців.

Нагадаємо, громадянська війна в Сирії почалася в березні 2011-го року. Кількість загиблих перевищила 230 тис. осіб, біженців - чотири мільйони. Сирійська опозиція домагається повалення Асада, якого звинувачує в жорсткому придушенні протестів і використанні армії проти мирних маніфестантів у ході першого етапу внутрішнього конфлікту. За час боїв частину території країни захопили бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава".

Сьогодні з'явилася інформація, нібито Росія дала зрозуміти західним державам, що в неї нема заперечень щодо відставки Асада в межах процесу мирного врегулювання. Втім, пізніше заступник голови МЗС РФ Михайло Богданов заявив, що Москва не змінила свою позицію з приводу долі президента Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram