ГоловнаСвіт

Британські дипломати описали політику Росії в Сирії ще у 1957 році

"Влада почне масштабні постачання зброї, відправить туди авіацію і влаштує "війну нервів" із Туреччиною"

Британські дипломати описали політику Росії в Сирії ще у 1957 році
Фото: EPA/UPG

Британські дипломати ще у 1957 році описали політику СРСР щодо протидії зміні режиму в Сирії, яка виявилася практично ідентичною до нинішніх дій Російської Федерації.

Про це пише сайт "Медуза" з посиланням на The Financial Times.

"Щоб запобігти перевороту в Сирії, радянська влада почне масштабні постачання зброї, відправить туди авіацію і влаштує "війну нервів" із Туреччиною. Крім того, як писали автори записки, раптово у Сирії можуть з'явитися таємничі "добровольці", - йдеться у розсекреченій доповіді прем'єр-міністру Гарольду Макміллану.

У документі також ідеться про те, що СРСР використовуватиме будь-які способи для протидії зміні режиму, "окрім тих, які, за їхніми розрахунками, можуть привести Росію до війни з Заходом". Один із методів, описаний у доповіді, - розв'язання широкомасштабної пропаганди, щоб виставити Сирію жертвою агресії з боку США, Великобританії та Франції.

На Близькому Сході у 1957 році відбулося кілька переворотів та революцій, які підтримував Захід. За рік до цього Сирія уклала договір з СРСР про постачання зброї; США залишилися цим незадоволені. У 1958 році Сирія і Єгипет об'єдналися в одну державу, але через три з половиною роки вона розпалася.

The Financial Times зазначає, що хоча політика Росії схожа не те, чого Захід чекав від СРСР, геополітична ситуація зараз дещо відрізняється - якщо тоді Іран підтримував Захід, то зараз він на боці Росії та Сирії.

Нагадаємо, в Сирії з 2011 року триває громадянська війна. Уряд контролює приблизно чверть території країни. Частина території знаходиться під контролем терористичного угруповання "Ісламська держава", інші райони контролюють повстанці, що воюють проти урядових військ. З 30 вересня російські повітряно-космічні сили завдають авіаударів по території Сирії по нібито позиціях ІД. Авіаудари супроводжуються наземною операцією військ Башара Асада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram