ГоловнаСвіт

Голова місії ООН у ЦАР пішов у відставку після скандалу з миротворцями

ООН проведе розслідування з приводу інформації про злочини "блакитних шоломів" у ЦАР.

Голова місії ООН у ЦАР пішов у відставку після скандалу з миротворцями
Бабакар Гайе
Фото: EPA/UPG

Голова багатопрофільної комплексної місії ООН зі стабілізації в Центральноафриканській Республіці (ЦАР) Бабакар Гайє (Babacar Gaye) пішов у відставку після звинувачень миротворців у зґвалтуванні дівчинки і вбивстві двох мирних жителів ЦАР.

Про це заявив генсек ООН Пан Гі Мун, повідомляє агентство Рейтер.

За словами генсека, Гайє подав у відставку на його прохання. "Сьогодні я прийняв відставку мого спеціального представника Бабакара Гайє, голови багатопрофільної комплексної місії ООН зі стабілізації в Центральноафриканській Республіці", - повідомив Пан Гі Мун.

12 серпня офіційний представник генсека ООН Стефан Дюжаррік повідомив, що ООН проведе розслідування з приводу інформації про злочини "блакитних шоломів" у ЦАР, оприлюдненої Amnesty International. За даними правозахисників, один з миротворців 2 серпня зґвалтував 12-річну дівчинку в столиці ЦАР Бангі, а 3 серпня "блакитні шоломи" застрелили батька і сина біля їхнього власного будинку.

Це не перший скандал, у центрі якого опинилися миротворці ООН. У липні із ЦАР були відкликали 20 "блакитних шоломів" через надмірне застосування сили до чотирьох осіб. У червні ООН ініціювала розслідування з приводу передбачуваних сексуальних злочинів, скоєних миротворцями проти дітей.

У 2012-2014 роках у ЦАР тривав широкомасштабний конфлікт між мусульманською коаліцією "Селек" і християнськими бойовиками "Анти-балаку". Сторони підписали мирну угоду в липні 2014-го і травні 2015 року, для її підтримання в країну спрямували миротворчу місію ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram