ГоловнаСвіт

У Росії зажадали перевірити Windows 10 на шпигунство

Депутат-комуніст упевнений, що поширення Windows 10 на території РФ незаконне

У Росії зажадали перевірити Windows 10 на шпигунство
Windows-10
Фото: microsoft.com

Депутат Держдуми РФ від Комуністичної партії Вадим Соловйов відправив у Генпрокуратуру РФ запит із проханням перевірити, чи не порушує нова операційна система Windows 10 російське законодавство про персональні дані.

Про це пише газета "Известия".

У своєму запиті Соловйов посилається на те, що, відповідно до російського законодавства, збір і обробка персональних даних громадян РФ може здійснюватися тільки організаціями, що входять до реєстру операторів персональних даних.

"Розкриття такої інформації неприйнятне, крім закріплених у законі випадків. Крім того, всі персональні дані росіян повинні оброблятися і зберігатися на території РФ. Але вже в ліцензійній угоді компанія прописує своє право на розкриття інформації", - зазначає російський депутат.

"Компанія не лише зізнається, що не гарантує конфіденційність відомостей. Але в публічному реєстрі операторів персональних даних її також наразі немає. Відповідно, поширення операційної системи Windows 10 на території РФ незаконне", - упевнений Соловйов.

Окрім того, за його словами, оскільки багато російських державних структур використовують у роботі операційні системи Windows, можливий витік секретної інформації закордонним спецслужбам.

"Фактично йдеться про шпигунство", - побоюється Соловйов.

У запиті він просить перевірити компанію, а також вжити заходів для блокування відповідного інтернет-ресурсу, з якого можна завантажити цей програмний продукт, до ухвалення остаточного рішення про його допуск на російський ринок, а також видати застереження органам виконавчої та законодавчої влади РФ щодо використання програми на своїх пристроях.

Нагадаємо, 29 липня офіційно надійшла в продаж операційна система Windows 10 від Microsoft. Користувачі Windows 7 і Windows 8 зможуть завантажити нову ОС безкоштовно протягом року. Однак найпопулярнішою операційкою у світі наразі залишається Windows 7, яка з'явилася ще 2009 року. Її встановлено на 60% настільних комп'ютерів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram