ГоловнаСвіт

Іран закликав позбавити Близький Схід від ядерної зброї

Голова МЗС Ірану закликав Ізраїль та інші країни, що володіють атомною зброєю, до повного ядерного роззброєння.

Іран закликав позбавити Близький Схід від ядерної зброї
Джавад Зариф
Фото: EPA/UPG

Голова МЗС Ірану Джавад Заріф заявив, що після того, як Тегеран підписав у Відні угоду щодо ядерної програми Ірану, настав час зробити весь Близький Схід зоною, вільною від зброї масового ураження.

Звернення Заріфа опублікувала британська газета The Guardian.

Міністр також закликав Ізраїль та інші вісім країн, що володіють атомною зброєю, до повного ядерного роззброєння. Заріф додав, що Тегеран погодився дотримуватися Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ), тоді як деякі ядерні держави цього не роблять.

"Більше неможливо терпіти асиметрію між державами, які володіють ядерною зброєю, і тими, у кого її немає. Найчастіше країни, в яких є атомний арсенал, навряд чи беруть участь у переговорах, знімаючи із себе всі зобов'язання щодо ДНЯЗ. Ізраїль з незадекларованим ядерним арсеналом всіляко ухиляється від приєднання до Договору, продовжуючи абсурдну і алармістську кампанію проти угоди, яку уклав Іран", - заявив Заріф.

США, Росія, КНР, Великобританія, Франція, Німеччина та Іран 14 липня досягли угоди щодо ядерної програми Тегерана. Згідно з домовленостями, Іран зобов'язується протягом п'яти років не збагачувати уран до рівня, що перевищує 3,67%, і перетворити завод "Фордо" у технологічний центр. В обмін на це з Тегерана знімуть санкції, які можуть повернути, якщо Ісламська Республіка не виконає своїх зобов'язань. Угода набуде чинності через 90 днів після схвалення в Раді Безпеки ООН, що відбулося 20 червня.

У ядерний клуб входять дев'ять держав: США, Росія, Великобританія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, Північна Корея та Ізраїль. Як повідомляє видання, офіційний Ізраїль відмовляється підтвердити або спростувати твердження про свої ядерні розробки. При цьому вважається, що держава володіє 80 ядерними боєголовками. Будучи членом МАГАТЕ, Ізраїль саботує створення без'ядерної зони на Близькому Сході.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram