ГоловнаСвіт

Інформатор у справі ФІФА 4 роки працював "під прикриттям" заради угоди з ФБР

Член виконавчого комітету ФІФА розповів, що отримував хабарі з 2004-го по 2011 рік.

Інформатор у справі ФІФА 4 роки працював "під прикриттям" заради угоди з ФБР
Чак Блейзер
Фото: EPA/UPG

Ключовий свідок у справі про масштабну корупцію в керівництві міжнародної футбольної організації ФІФА, член виконавчого комітету Чак Блейзер у рамках угоди із ФБР працював "під прикриттям", збираючи інформацію про своїх колег.

Про це повідомляє

Guardian.

Блейзер, який очолював також організацію футболу Північної і Центральної Америки, почав співпрацювати з ФБР ще 2011 року - за три роки до затримання керівництва ФІФА у травні цього року. Він розповів, що отримував хабарі з 2004-го по 2011 рік, зокрема за надання ПАР права проводити ЧС-2010.

2013 року в межах закритого судового засідання він визнав свою провину в 10 епізодах звинувачення, у тому числі у хабарництві, відмиванні грошей та ухилянні від податків. За цими звинуваченнями він міг отримати до 75 років тюремного ув'язнення, однак ФБР і Мін'юст США запропонували йому імунітет в обмін на допомогу зі збором матеріалів на інших функціонерів ФІФА. Також він погодився свідчити в суді проти своїх колишніх колег і виплатив понад $11 млн податків, які намагався приховати.

Корупційне розслідування американської влади закінчилося затриманням у Швейцарії кількох можновладних функціонерів ФІФА, зокрема віце-президента Джеффрі Вебба. Їх звинувачують в отриманні хабарів на загальну суму понад $150 млн і відмиванні грошей. Президента організації Йозефа Блаттера через два дні після арештів переобрали, проте потім він оголосив, що йде у відставку. ФБР і швейцарська поліція також вивчають обставини надання права проводити чемпіонати світу з футболу в Росії 2018 року й у Катарі 2022 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram