ГоловнаСвіт

США запідозрили главу парламенту Венесуели в організації наркотрафіку

Влада Венесуели заборонила виїзд з країни 22-м співробітникам ЗМІ, яких звинуватили у причетності до наркобізнесу

США запідозрили главу парламенту Венесуели в організації наркотрафіку
Диосдадо Кабельо
Фото: EPA/UPG

Спецпідрозділ Управління у боротьбі з наркотиками у Вашингтоні і прокуратури Нью-Йорка та Маямі почали розслідування стосовно кількох високопоставлених представників влади Венесуели, яких підозрюють в організації найбільшого перевантажного пункту для перевезення кокаїну і відмивання грошей.

Про це повідомляє Wall Street Journal з посиланням на обізнані джерела.

За даними видання, підозри на адресу влади Венесуели ґрунтуються на свідченнях затриманих наркоділків, інформаторів з венесуельського уряду і військових перебіжчиків. Джерела WSJ підкреслюють, що адміністрація президента Барака Обами не пов'язана з розслідуванням, проте муситиме рахуватися з його висновками у разі виявлення неспростовних доказів.

Найбільшою фігурою в матеріалах справи є голова парламенту Венесуели Діосдадо Кабельйо, який протягом багатьох років є найближчим соратником президента Ніколаса Мадуро, а в минулому - Уго Чавеса. "Зібрано численні свідчення, які дозволяють вважати його одним із лідерів, якщо не одноосібним лідером картелю, - заявив представник мін'юсту США, коментуючи підозри на адресу групи високопоставлених військових і чиновників. - Він - наша головна ціль".

Раніше США вже звинувачували венесуельських чиновників у сприянні наркотрафіку, а в Каракасі відповідали звинуваченнями у спробі дестабілізувати політичну ситуацію у Венесуелі. Минулого тижня сам Кабельйо виступив на телебаченні, оголосивши про заборону на виїзд з країни 22-м співробітникам і керівникам трьох новинних видань, проти яких він подав позови за публікацію звинувачень у причетності до наркобізнесу.

Співрозмовники WSJ додали, що розслідування почалося після різкого збільшення активності наркоділків на південному заході Венесуели, що співпало з кампанією боротьби з наркокартелями у сусідній Колумбії. У США вважають, що багато колумбійських наркоділків почали проводити операції через кордон, отримавши запевнення в безпеці роботи на венесуельській території. При цьому вирощування коки і виробництво кокаїну у Венесуелі поки не практикується.

Розслідування ведеться вже протягом декількох років, проте в останні два роки на тлі економічної кризи в Венесуелі американським прокурорам стало набагато легше знаходити інформаторів і перебіжчиків, які надають дані про структуру та території охоплення діяльності наркокартелів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram