ГоловнаСвіт

Іран пригрозив війною у разі атаки на його корабель із гумдопомогою для Ємену

Тегеран відправив свій вантажний корабель до берегів Ємену в супроводі військових суден.

Іран пригрозив війною у разі атаки на його корабель із гумдопомогою для Ємену
архив
Фото: blogs.cfr.org

Іран розпочне війну проти будь-якої держави, яка наважиться напасти на іранський корабель, який доправляє в Ємен вантаж гуманітарної допомоги.

Про це заявив заступник начальника штабу Збройних сил Ірану, бригадний генерал Масуд Джазаєрі (Massoud Jazzayeri), повідомляє агентство Fars.

"Напад на судно іранського Червоного Півмісяця, яке везе допомогу, спричинить війну в регіоні", - заявив Джазаєрі, додавши: "І цей вогонь не вдасться погасити чи взяти під контроль".

"США і Саудівська Аравія мають знати, що іранська стриманість має межу", - зазначив він.

У понеділок, 11 травня, іранський корабель із гуманітарною допомогою, рятувальниками й антивоєнними активістами зі США, з Європи та Німеччини покинув Бандар-Аббас і взяв курс на єменський порт Ходейда в Червоному морі, контрольований шиїтськими повстанцями-хуситами.

Іранський Червоний Півмісяць намагався відправити гуманітарну допомогу Ємену морем і повітрям, однак Саудівська Аравія блокує ці спроби, оскільки Тегеран підтримує єменських повстанців.

Як нагадує агентство, наприкінці квітня саудівські винищувачі прогнали три іранські вантажні літаки з повітряного простору Ємену.

Раніше повідомляли, що іранські військові кораблі, зокрема есмінець, супроводжують вантажне судно "Шахед". У Тегерані запевнили, що на його борту немає зброї, а тільки гуманітарна допомога. США закликали Іран відправити це судно в Джибуті і дозволити розподілити гуманітарний вантаж по лінії ООН.

Очолювана Саудівською Аравією коаліція проти єменських повстанців звинувачує Іран у постачанні зброї хуситам. У квітні літаки коаліції розбомбили посадкову смугу в аеропорту Сани, щоб іранські вантажні літаки не могли там сідати.

Шиїтські повстанці-хусити, не задоволені владою Ємену, захопили столицю на початку 2015 року. Після цього президент Абд Раббу Мансур Хаді втік до Саудівської Аравії. Наприкінці березня коаліція, очолювана Саудівською Аравією, почала військову кампанію проти хуситів, щоб повернути Хаді до влади.

Нагадаємо, 12 травня в Ємені почалося п'ятиденне перемир'я.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram