ГоловнаСвіт

Слідчі вивезли із Сирії документи для суду над режимом Асада

Під час перевезення документів одну людину вбили, кілька отримали серйозні поранення

Слідчі вивезли із Сирії документи для суду над режимом Асада
Башар Асад
Фото: EPA/UPG

Слідчі міжнародної Комісії з міжнародного правосуддя і відповідальності отримали достатню кількість сирійських документів про придушення масових протестів у 2011 році, які дозволять висунути офіційні звинувачення президенту країни Башару Асаду і 24 його соратникам.

Про це пише Guardian.

Слідчі Комісії вивчають насамперед дані про події 2011 року, які призвели до початку громадянської війни у Сирії. Тоді у Сирії були затримані десятки тисяч імовірних опозиціонерів і учасників масових виступів, багато хто з них пройшли через тортури у сирійських в'язницях; декого вбили.

Звинувачення на адресу режиму Асада засновані на документах, таємно вивезених із Сирії 50 сирійськими колегами слідчих. Під час перевезення документів одну людину вбили, кілька отримали серйозні поранення, декількох затримали, вони зазнали тортур в ув'язненні.

Вивезених внутрішніх документів і чотирьох сотень свідчень про події 2011 року вже вистачило на три справи, що стосуються дій Центральної ради з кризового управління, Національної служби безпеки, МВС і керівництва владної партії "Баас". Загалом фігурантами розслідування стали кілька десятків функціонерів режиму.

У роботі Комісії беруть участь слідчі та юристи, які раніше займалися трибуналами з військових злочинів у колишній Югославії та Руанді. Організацію фінансують відразу кілька держав: США і Євросоюз, а також незалежно Великобританія, Німеччина, Швейцарія, Норвегія, Данія і Канада.

Зазначимо, що Росія протидіє спробам членів Ради Безпеки ООН заснувати міжнародний трибунал щодо Сирії чи почати розслідування щодо режиму Башара Асада. У Кремлі посилаються на те, що це не допоможе вирішенню сирійського конфлікту, водночас уряд Асада, одна зі сторін конфлікту, активно підтримує Москву.

Громадянська війна в Сирії триває з березня 2011 року. Жертвами конфлікту, за даними правозахисників, стали понад 200 тис. осіб. Зараз урядові війська ведуть боротьбу не тільки з підрозділами світських та ісламістських повстанських рухів, але і з угрупованням "Ісламська держава", яке захопило великі території на півночі країни. Як стверджується в опублікованому у квітні розслідуванні журналу Spiegel, раніше війська Асада співпрацювали з ІД.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram