ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Держдума амністувала 400 тис. у зв'язку з 70-річчям Перемоги

Сотням тисяч російських кримінальників скоротять термін тюремного ув'язнення

Держдума амністувала 400 тис. у зв'язку з 70-річчям Перемоги
Госдума
Фото: http://www.ntv.ru

Депутати Держдуми оголосили у п'ятницю амністію у зв'язку з 70-річчям Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Про це повідомляє "Интерфакс".

На думку голови профільного комітету Держдуми з питань законодавства Павла Крашеніннікова, амністія може стосуватися 350-400 тис. осіб. Раніше він сказав журналістам, що, можливо, постанову про амністію опублікують вже у п'ятницю, і з цього моменту вона набуде чинності.

Постанова про амністію звільняє від покарання вперше засуджених до позбавлення волі за умисні злочини невеликої та середньої тяжкості (осіб, які брали участь у бойових діях із захисту Батьківщини, і прирівняних до них осіб; осіб, які виконували військовий або службовий обов'язок в Афганістані або ін. країнах, де велися бойові дії; військовослужбовців, співробітників ОВС РФ, установ і органів кримінально-виконавчої системи, осіб цивільного персоналу збройних сил РФ, інших військ, військових формувань і органів, а також інших організацій, які брали участь у виконанні завдань в умовах збройного конфлікту у Чеченській Республіці і під час контртерористичних операцій на території Північно-Кавказького регіону, осіб, нагороджених держ. нагородами СРСР і (або) РФ).

З тих самих підстав амністія у вигляді звільнення від покарання застосовується до учасників ліквідації наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС, а також до осіб, які зазнали впливу радіації внаслідок цієї катастрофи або аварії у 1957 році на ВО "Маяк" і скидання радіоактивних відходів у річку Теча; неповнолітнім; вагітним жінкам, а також жінкам і самотнім чоловікам, які мають неповнолітніх дітей та (або) дітей-інвалідів за винятком тих, хто вчинив злочин щодо неповнолітніх; чоловікам, старшим за 55 років, і жінкам, старшим за 50 років; інвалідам I і II групи; хворим на активну форму туберкульозу, віднесеним у встановленому порядку до I або II групи диспансерного обліку; хворим на онкологічні захворювання III або IV клінічної групи.

Для цих категорій осіб скорочується термін покарання, якщо вони засуджені за умисні злочини на тривалі терміни, що перевищують 5 або 10 років позбавлення волі.

Документ передбачає припинення наявних у провадженні органів дізнання та органів попереднього слідства кримінальних справ про злочини, вчинені до дня набрання чинності постанови, а також кримінальних справ, що знаходяться у провадженні судів, за якими не розпочато судовий розгляд щодо зазначеної категорії осіб; підозрюваних і звинувачених у вчиненні злочинів з необережності, за які передбачено максимальне покарання, яке не перевищує 5 років позбавлення волі; щодо підозрюваних і звинувачених у вчиненні злочинів, за які не передбачено покарання, пов'язане з позбавленням волі.

Від покарання також повинні бути звільнені засуджені до позбавлення волі на строк до 5 років включно за умисні злочини, вчинені у віці до 18 років, які раніше не відбували позбавлення волі; за вчинення злочину з необережності. У кримінальних справах, за які передбачено покарання понад 5 років позбавлення волі, суд, якщо визнає необхідним призначити покарання до 5 років включно, звільняє зазначених осіб від покарання.

Щодо засуджених до позбавлення волі на строк понад 5 років за злочини, вчинені з необережності, також передбачається скорочення невідбутої частини покарання на одну третину.

Амністія стосується також умовно засуджених, засуджених, яким до дня набрання чинності постанови невідбуту частину покарання замінено м'якшим видом покарання або відбування покарання яким відтерміновано, а також засуджених до покарання, не пов'язаного з позбавленням волі.

З усіх зазначених осіб, звільнених від покарання, знімається судимість і передбачається звільнення від додаткових видів покарань, за винятком додаткового покарання у вигляді позбавлення права керувати транспортним засобом.

Амністія поширюється і на засуджених, невідбута частина покарання яких на день закінчення виконання постанови становить менше ніж один рік.

Передбачається звільнення від покарання у кримінальних справах про злочини, вчинені до дня набрання чинності постанови, якщо суд визнає необхідним призначити у цих справах покарання умовно, покарання, не пов'язане з позбавленням волі, або застосувати відстрочку відбування покарання.

Застосування амністії повністю виключається щодо осіб, засуджених за умисні вбивства, розбій, тероризм, бандитизм та інші тяжкі та особливо тяжкі злочини, перелік яких міститься у відповідному пункті постанови, а також щодо осіб, які вчинили злочин при особливо небезпечному рецидиві, знову вчинили умисний злочин в місцях позбавлення волі, раніше звільнялися за амністією або за помилуванням протягом останніх 10 років, а також є злісними порушниками порядку відбування покарання.

Разом з тим, російські депутати при обговоренні постанови про амністію відхилили поправку, яка поширює дію документа на статтю про масові заворушення. Таким чином, під амністію не підпадають фігуранти "болотної справи".

Нагадаємо, 6 травня 2012 року багатотисячна акція протесту на Болотній площі переросла у сутички з поліцією. Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу і кваліфікував подію як масові заворушення. Всього після мітингу під слідством опинилося близько 30 осіб. Перший вирок у цій справі винесли Максиму Лузянину - у листопаді 2012 року він отримав 4,5 роки колонії. У 2013-му були засуджені Михайло Косенко, якого направили на примусове лікування, і Костянтин Лебедєв, згодом звільнений умовно-достроково.

У грудні 2013 року Держдума оголосила амністію у зв'язку з 20-річчям Конституції Росії. Після цього були звільнені понад десяток учасників заворушень, яких утримували в СІЗО. 24 лютого 2014 року засудили вісьмох обвинувачених, найжорсткіший вирок - чотири роки колонії - винесений Сергію Кривову. У травні того ж року Замоскворецький суд Москви виніс вирок підсудним у "болотній справі". Олександра Гаскарова, Олександра Марголіна та Іллю Гущина засудили до позбавлення волі на строк від 2,5 до 3,5 років. Олена Кохтарева отримала три роки і три місяці позбавлення волі умовно, з випробувальним терміном у три роки.

Справу стосовно опозиційних політиків Леоніда Развозжаєва і Сергія Удальцова виділили в окреме провадження. Наприкінці липня цих російських опозиціонерів посадили на 4,5 роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram