ГоловнаСвіт

Директор ФБР попросив пробачення за слова про причетність поляків до Голокосту

За словами Комі, "Польська держава не несе жодної відповідальності за жахіття, які чинили нацисти".

Директор ФБР попросив пробачення за слова про причетність поляків до Голокосту
Джеймс Коми
Фото: EPA/UPG

Директор ФБР Джеймс Комі в особистому листі попросив пробачення в Польщі за те, що заявив про причетність поляків до Голокосту.

Копію відповідної заяви Комі розміщено на сайті МЗС Польщі.

Лист адресовано послові Польщі в США Ришарду Шнепфу.

"Я жалкую, що у своєму виступі пов'язав Німеччину і Польщу, оскільки Польща насправді була окупована Німеччиною (під час Другої світової війни - ред.). Польська держава не несе жодної відповідальності за жахіття, які чинили нацисти", - йдеться в тексті. При цьому Комі зазначив, що "шкодує про використання назв країн" у своїй заяві, зробленій під час відвідування Музею Голокосту у Вашингтоні, оскільки його висловлювання "було універсальним щодо людської природи".

Раніше президент Польщі Броніслав Коморовський звинуватив директора ФБР в невігластві і незнанні історії, а посол США у Варшаві Стівен Малл отримав виклик до польського МЗС, де йому довелося перепрошувати за слова Комі. Своє обурення висловив і Будапешт, оскільки Угорщину також згадали в заяві.

Комі виголосив дражливу репліку 15 квітня під час відвідування Музею Голокосту у Вашингтоні. "Убивці і їхні поплічники з Німеччини, Польщі, Угорщини та багатьох інших країн, як вони вважали, не зробили нічого жахливого. Вони переконали себе в тому, що це було правильно, що вони мусили це зробити", - сказав тоді голова американського бюро розслідувань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram